Луксузни крузер осваја ледени пролаз

Приредио: Борис Ђурић
Луксузни крузер осваја ледени пролаз

Лос Анђелес - Луксузни крузер "Кристал серенити" спрема се да се овог љета отисне на путовање арктичком рутом пуном леда која повезује Пацифик и Атлантик, а руту за коју је некада била потребна година крстарења планира да савлада за мјесец.

- Пролазак брода кроз дубоку воду без леда љети не представља велики ризик. Ипак, удаљеност и мањак локалне инфраструктуре увијек забрињава - рекла је портпарол Обалске страже САД Алана Инграм.

Норвешком истраживачу Роалду Амундсену су почетком 19. вијека биле потребне три године да заврши први успјешан пролазак Сјеверозападним пролазом. Тек 1944. први брод је прошао том рутом и за тај подухват му је била потребна година.

Међутим, посада "Кристал серенитија", 250 метара дугог луксузног крузера са казином, биоскопском двораном, шест ресторана и стазом за вожњу, истом рутом планира да плови само мјесец. Брод је у власништву компаније "Кристал крузес" из Лос Анђелеса и за само три седмице распродато је свих 1.000 карата, од којих је свака коштала 22.000 долара. Та цијена не укључује додатну екскурзију хеликоптером, за шта је потребно издвојити још 4.000 долара, као ни тродневни излет на глечер Екип Сермија на Гренланду који кошта 6.000 долара.

- Радујемо се истраживању нових територија. С обзиром на све мјере предострожности које је "Кристал крузес" предузео, нисмо забринути за нашу безбједност - рекао је Лео Ебесен, пензионер који на путовање иде са женом.

Око 200 бродова прошло је 1.450 километара дугом рутом од када је Амундсен завршио своје путовање 1906. Већина тих путовања десила се у посљедњих десет година, откако је загријавање океана довело до додатног смањења леденог покривача.

До средине деведесетих година просјечно су четири брода годишње пролазила том рутом, док је 2013. било 13 пролазака, а прошле године 20. Већином су то били мањи карго бродови који опслужују удаљене заједнице, док ће "Кристал серенити" бити највећи путнички брод који ће покушати да прође рутом. Стручњаци оцјењују да ће то бити својеврсни тест за велике бродове који би требало да плове туда, а једни се плаше да рута још није спремна за такву врсту саобраћаја.

Највећи брод

Америчка компанија "Ројал Карибијан крузес" преузела је у петак у француској луци Брест највећи крузер икада направљен, који може примити 8.000 људи и чија изградња је коштала близу милијарду евра. Брод "Хармони ов Сиз", дужине 362 метра и ширине 66 метара, има тобоган висине десет спратова, терен за мини-голф, позориште са 1.400 сједишта и бар у којем госте служе роботи. Тај плутајући град такође има 13 декова, централну улицу и парк са 12.000 различитих биљних врста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана