Луксембург - град из бајке

Јелена Бјелица
Луксембург - град из бајке

Луксембург, минијатурна држава окружена Белгијом, Њемачком и Француском, налази се у врху листе најбогатијих и листе најмањих европских земаља. Захваљујући свом положају, на раскршћу, спојила је различите културе, језике, те представља мјешавину старог и новог.

ЛУКСЕМБУРГ, ЈЕДAН од најбогатијих градова Европе, необично позициониран на литицама, својим "суманутим" изгледом одаје утисак да се састоји из два нивоа, нижег и вишег. За прелазак са једног нивоа на други на располагању је возић или јавни лифт и вожња траје неколико минута.

Велики број тврђава и замкова појачава бајковиту слику града. С обзиром на то да град није велик најбоље је кроз њега циркулисати пјешке, на бициклу, или га разгледати из такозваним хоп офф/хоп он аутобусима који праве туре по читавом граду.

ГРAД ЈЕ ПОЗНAТ И под називом Сјеверни Гибралтар. Смјештен је на ушћу ријека Aлзет и Петрус, повезан мостовима "Pont Adolphe" и "Pont Pasarele". Поглед на ријеке најбоље се може сагледати са шеталишта Chemin de la Sorniche.
Симбол овог града представља неоготичка катедрала Нотр Дам, грађена у 17. вијеку, препознатљива по својим високим зашиљеним торњевима. Може послужити туристима и као полазна тачка, јер се у њеној околини налазе највеће атракције града.

Недалеко од катедрале налази се Gelle Fra, фигура жене изливене у злату, симбол слободе, на шта указује вијенац који држи у руци. То је, заправо, споменик подигнут у спомен борцима из Другог свјетског рата. Још један спомен овом догађају је и гробље америчких војника погинулих у рату, које се налази јужно од аеродрома.

У СТAРОМ ЈЕЗГРУ ГРAДA, који је најпознатија пјешачка и шопинг зона, смјештена су два велика трга: Трг Виљема Другог, пјешачки трг на којем се налази градска вијећница са два бронзана лава на улазу и статуом Виљема II, и Трг оружја, главни трг који је, посебно љети, стјециште гомиле туриста захваљујући великом броју прилично скупих кафића и ресторана на отвореном, који су активни и дању и ноћу.

У Луксембургу се налази и Музеј модерне умјетности "Мудам" у којем се излажу дјела луксембуршких уметника или интернационалне поставке. Недалеко од главног трга налази се и Национални музеј историје и умјетности са својом богатом колекцијом.

Историја

Почеци Луксембурга везују се за 10. вијек, када је дошло до формирања града око Луксембуршког замка, који је био сједиште државе и који се временом ширио. У скорије вријеме, истоимена престоница Луксембург добија важну улогу на европској сцени, постаје један од три главна града Европске уније.

УСЛУГЕ                                                         ЦИЈЕНЕ

преноћиште                                                од  80 КМ

карта за јавни превоз   (вриједи два сата) 3 КМ

ручак                                                           од 20 КМ

кафа                                                          од    3 КМ

сок                                                               од    5 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана