Лугано - Оаза на обали језера

Сања Амиџић
Лугано - Оаза на обали језера

Лугано, највећи град покрајине Тицино у Швајцарској, препознатљив је по својој опуштеној атмосфери те предивним планинама и истоименом језеру уз чије обале је и смјештен.

Мјесто је познато по пријатној клими гдје швајцарску хладноћу замјењује медитеранско сунце, а ваздухом умјесто њемачког и француског језика одзвања италијански.

Овај швајцарски градић на самом југу земље одликује медитеранска клима и више је налик на мјеста сјевера Италије гдје живот тече нешто успореније и опуштеније него у остатку Швајцарске.

Посјета Лугану најчешће започиње на жељезничкој станици, смјештеној на благом узвишењу изнад града. Прво што заокупља посјетиоца јесте поглед на Луганско језеро, једно од најљепших у језерима богатој Швајцарској, те звоник катедрале Светог Ловре. Према њима можете кренути жичаром, али препоручујемо лагану шетњу која ће вам омогућити боље упознавање града.

Ово шармантно мјесто свакако ће вам квалитетно испунити неколико часова боравка, а ако се ту нађете почетком јула или крајем августа, можда не би било лоше да размислите и о нешто дужем останку, барем ако сте љубитељ џеза или блуз музике. Наиме, тада се у Лугану одржавају два одлична фестивала - Естивал (без слова "Ф"!) Јазз и Блуес то Боп, на којима наступају бројни познати извођачи, а посебна погодност за све који желе да их послушају је то што су оба фестивала потпуно бесплатна.

Лугано располаже солидним бројем смјештајних јединица, али пошто је једно од елитних одредишта, цијене су врло високе. Цијена ноћења за једну особу креће се од 80 марака навише. Нешто јефтинији је смјештај у заједничким хотелским собама.

Ручак у овом дијелу Швајцарске кошта око 100 марака, а могу се пробати разни специјалитети домаће, али и италијанске кухиње. Уколико сте љубитељ дводневних излета, Лугано је мјесто гдје се можете добро провести и опустити.

Катедрала

Најпрепознатљивија градска грађевина Лугана је катедрала Сан Лоренцо, чији звоник доминира луганским пејзажом. Осим звоника, катедрала је позната и по ренесансном прочељу те бројним фрескама којима је осликана унутрашњост.

Катедрала се налази на заравни изнад центра града, па се с ње пружа изванредан поглед на центар Лугана и истоимено језеро.

 

Услуге              Цијена у КМ

Смјештај           80 до 170

Ручак                100 до 150

Кафа                10 до 20

Сувенири          15 до 50

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана