Лугано - гламур и природа

Јелена Бјелица
Лугано - гламур и природа

Лугано је град на југу Швајцарске, у италијанском кантону Тицино, који граничи с Италијом. Он је важан културни, туристички, трговачки, банкарски и индустријски центар јужне Швајцарске.

Због топлог љета и чињенице да у посљедње вријеме привлачи све већи број познатих особа, овај град све чешће називају "швајцарски Монте Карло" и на гласу је као елитна дестинација. Лугано је данас један од најпосећенијих градова у Швајцарској.

ГРАД СЕ НАЛАЗИ на обали језера Лугано, односно на ушћу ријеке Касарате у језеро, између планина Бре и Сан. Изнад града се стрмо издижу Алпи.

Зато је овај град познат прије свега као мјесто гдје се ужива у чаробној природи, па пописом знаменитости доминирају природне атракције.

Прва на листи је управо језеро Лугано, које је најбоље обићи на популарним педалинама.

Са планине Монте Бре пружа се импресиван поглед на Лугано и околину. До врха можете пјешке или жичаром. Вријеме можете искористити за рекреацију у природи и посјету сликовитом селу Бре. Планина Сан Салваторе још је једна природна оаза.

Град је и познато љечилиште.

ЛУГАНО ИМА ДОБРО ОЧУВАНО старо градско језгро са неколико тргова, старих кривудавих улица, са велељепним црквама и палатама.

Од знаменитости обавезно треба видјети катедралу Светог Лаврентија из 9. вијека, која је најпрепознатљивија градска грађевина. Њен звоник доминира луганским крајоликом, а катедрала је позната и по бројним фрескама којима је осликана унутрашњост.

Приликом посјете Лугану не треба заобићи ни цркву Свете Марије од анђела из 16. вијека, са познатом фреском Христове муке.

ГРАДСКИ ПАРК, ВИЛА ЋАНИ, Трг Реформа и Вила Фавориц такође су дестинације које не смијете да не видите ако сте у Лугану.

Елеганција и гламур многобројних продавница у улицама Виа Насса и Виа Пессина увелико подсјећају на Италију. "Средоземни осјећај" влада и на тржници Пиазза делла Риформа уз језерску риву. Све врви од љубазних продаваца.

Ако стигнете, обиђите и луганску фабрику чоколаде и живописна околна села.

Историја

Подручје Лугана било је насељено још у вријеме праисторије и Старог Рима, али није имало изразитији значај.

Током раног средњег вијека на подручју данашњег града је свештенство из Комоа подигло цркву, око које је касније настало насеље, које већ у 10. вијеку добија назнаке града, да би градска права стекло 1209. године. Град и околина 1513. потпадају под утицај Швајцарске конфедерације и ово стање ће се задржати до данас, изузев неколико година током Наполеонових ратова. Током 19. вијека Лугано је почео да се развија и да економски јача.

ЦИЈЕНЕ                                                                         УСЛУГЕ

Превоз (аутобуска карта у једном смјеру)          око 180 КМ

Смјештај (ноћење са доручком)                           од 80 КМ

Вожња жичаром на планине (повратна карта)    око 24 КМ

Ручак                                                                             од 40 КМ

Кафа                                                                              од 4 КМ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана