Лондон - град духова током трајања ОИ

Aгенције
Лондон - град духова током трајања ОИ

Лондон се током Олимпијских игара претворио у причу о два града - један са празним продавницама, хотелима, ресторанима и позориштима у центру града и други са великим гужвама око спортских хала гдје се одржавају такмичења.

Огромни тржни центар Вестфилд, који се налази у непосредној близини Олимпијског парка препун је људи који су дошли на ОИ или желе да виде неког олимпијца док купују. Волонтери у розе и љубичастој одјећи уз помоћ мегафона усмјеравају купце у највећем тржном центру у Европи.

На другом крају града, у Вест Енду - главној трговачкој и забављачкој области Лондона - нестварно је мирно. Већина ресторана је празна, као и радњи, а нема чак ни гужви на улицама.

"Ово је фијаско", каже улични извођач Питер Форест док стоји у Ковент Гардену, мјесту гдје су радње, пабови и ресторани обично препуни туриста. Док црта бркове за своју ролу човјека-пса, Форест објашњава да су посљедње двије седмице биле катастрофа за посао.

"То је због Бориса. Он је свима рекао да не долазе", каже он мрзовољно.

Градоначелник Лондона Борис Џонсон трн је у оку многима, укључујући и саобраћајним званичницима и организаторима Игара јер је позвао људе да избјегавају центар Лондона.

Очекујући велики број посјетилаца, званичници у лондонском метроу мјесецима су упозоравали грађане Лондона да траже алтернативне руте за повратак кући.

Порука је примљена, и то превише добро, кажу туристички радници.

Извршни директор Европске туристичке асоцијације Том Џенкинс каже да у августу Лондон дневно у просеку посјети 300.000 страних и 800.000 домаћих туриста.

"Овим људима је имплицитно речено да се клоне Лондона што сада и раде", каже он.

На Лестер тргу свега неколико људи сједило је у баштама, а једна студенткиња из Америке, која је на пропутовању по Европи, рекла је АП-у да је изненађена мирном атмосфером у центру града. "Мислила сам да ће бити гужве и људи свуда, препуних клубова и френтичног вајба као што је случај са осталим градовима у Европи", рекла је Џени Логан док је шетала испред зграде парламента. "За сада, ноћни живот је прилично кротак, а оно мало ресторана које сам посјетила је пусто".

Слична слика је и на осталим туристичким атракцијама града. Лондонски зоо врт је пуст, као и Музеј националне историје.

Олимпијада је чак довела и до тога да се вјенчања одлажу до послије Игара. Директор Ботаничке баште Кристофер Вудвард рекао је да је дошло до наглог пада резервација током ОИ које се завршавају 9. септембра.

"Нико се не вјенчава у Лондону у августу", рекао је он.

Утисак да је Лондон град духова још је јачи када се увиди да нема ни предвиђених саобраћајних гужви.

У метроу кажу да је примјећен пораст од скромних 7,5 посто путника, а сами организатори ОИ кажу да је саобраћај мањи него иначе, а многе "олимпијске коловозне траке" су поново добиле цивилни статус.

Влада, међутим инсистира на томе да ситуација није тако страшна.

"Хиљаде људи долази у Лондон, хотели су пуни, олимпијска борилишта имају велику публику", каже градоначелник. "Ове игре су јединствена шанса да се Лондон покаже свијету".

Ако се свијет појави, то јест. Али за грађане Лондона постоји и једна предност.

"Све је опуштеније", каже учитељица Соња Мекалоу док стоји у необично кратком реду за позоришне карте на тргу Лестер. "То је сјајно".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана