Љубљана – метропола у малом

Jeлена Бјелица
Љубљана – метропола у малом

Љубљана је мали, али веома лијеп и пријатан град који упркос својој величини нуди доста различитих садржаја.

Главни град Словеније у исто вријеме има све оно што свака већа свјетска метропола може да понуди и мирнији темпо свакодневног живота који се среће у мањим градовима. Сваки посјетилац ће у Љубљани доживјети радост откривања мјеста пуних енергије, свјежине и доброг укуса.

ГОТОВО СВЕ ВАЖНИЈЕ знаменитости у Љубљани могу се обићи пјешке, и то у једном дану. Ипак, град се може обићи на више начина и тако доживјети из различитих перспектива.

Шетња по граду омогућиће вам да у пријатном амбијенту љубљанских улица, тргова и паркова пратите токове, мирисе и звуке, хранећи се визуелним импулсима града. С које год стране да дођете у град, доспјећете на Прешернов трг, централни љубљански плато.

На тргу се налази споменик чувеном словеначком пјеснику Францу Прешерну. Тргом доминирају црвена фасада цркве Светог Франчишка, као и балустраде Плечниковог Тромостовја, које наглашавају токове према тврђави, тржници и кривудавим улицама Старог града.

ТРОСТРУКИ МОСТ ЈЕ ремек-дјело словеначког архитекте и заправо подржава правце улица које се уливају на Прешернов трг. Ријека Љубљаница кроз град протиче између утврђења и брда Рожник, и на десет километара сјевероисточно од града улива се у Саву. Љубљаница је "ријека са седам имена", јер толико пута понире и поново извире, сваки пут под новим именом. Многобројни мостови над њом приближавају обале, настављају улице и непрестано нагоне пролазнике да прелазе с једне на другу обалу.

ДОК ШЕТАТЕ ПОРЕД ЉУБЉАНИЦЕ, од Змајског моста, преко Тромостовја, Дрвеног моста и Шуштарског моста до Трновског пристана, пред вама се смјењују различити амбијенти и обалска уређења. За најљепши сматра се дио обале гдје се неколико степеница благо спушта према ријеци доводећи нас на свега неколико центиметара изнад воде.

Тврђава на брду, коју још називају и Љубљански град, највећа је атракција за посјетиоце и посебан градски симбол. До ње можете доћи пјешке уским кривудавим путељцима, возећи се туристичким возићем који сваког сата полази са Прешерновог трга или се провозати савременом панорамском успињачом.

ЉУБЉАНСКИ ГРАД ЈЕ некада био замак, касније резиденција владара и на крају затвор. Неколико пута је реконструисан, осликаван и обнављан. Његови најстарији зидови потичу чак из римског периода.

Једно од најпознатијих обиљежја Љубљане је и парк Тиволи који се протеже до самог центра града. Тиволи обухвата површину од пет квадратних километара, и обилује цвјетним алејама, дрворедима, стазама за шетњу, фонтанама и непрегледним травнатим површинама.

Историја

Љубљана се први пут спомиње под данашњим именом 1144. године, а 1220. добила је права града. Послије распада Аустро-Угарске 1918. Љубљана је заједно с већим дијелом словенских земаља ушла у састав Краљевине Срба Хрвата и Словенаца. Новом административном подјелом 1929. постала је главни град Дравске бановине, а послије Другог свјетског рата главни град југословенске Социјалистичке Републике Словеније. Улогу главног града је задржала и послије осамостаљења Словеније 1991. године.

Гужва у саобраћају - Високе цијене

УСЛУГЕ                                    ЦИЈЕНЕ

Преноћиште                           од 40 КМ

Градски превоз                     од   2,4 КМ

Кафа                                         од  3 КМ

Сок                                          од   4 КМ

Брза храна                            од   4 КМ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана