Љубитељи зимских спортова окупирали планине

Н. Миљић, Н. Вранковић
Љубитељи зимских спортова окупирали планине

За разлику од претходне, која онима који живе од зимског туризма није остала у лијепом сјећању, ова зимска сезона почела је одлично, без обзира на економску кризу.

У прилог томе говори и чињеница да су смјештајни капацитети на домаћим планинама попуњени, а туриста је из дана у дан све више и то не само домаћих, већ и гостију из Србије, Хрватске, Словеније и других земаља.

Услови за зимске спортове су и више него повољни, а гостима су изгледа и цијене смјештаја, хране и ски-паса, које су значајно ниже у односу на прошлу годину, прихватљиве.

Многи су одлучили да путем туристичких агенција зимски одмор проведу на планинама у Србији или на дестинацијама у Европи, а аранжмани су значајно јефтинији у односу на претходну сезону. Омиљене дестинације су зимовалишта у Aустрији.

Јахорина

У Олимпијском центру "Јахорина" рекли су да је почетак ове туристичке сезоне много бољи него прошлогодишњи, снијега има довољно, а све ски-стазе су у функцији.

Руководилац продаје и маркетинга у ОЦ "Јахорина" Драган Соколовић рекао је да је ове зимске сезоне у односу на сезону у 2011. години дошло до повећања броја гостију од 20 до 30 одсто.

- До већег броја гостију дошло је прије свега због модернизације самог Олимпијског центра, али и због одговарајућих временских услова - рекао је Соколовић и додао да све за сада иде на руку зимском туризму.

Соколовић је нагласио да и у идућем периоду очекују букирање капацитета и да се највећа посјећеност биљежи током викенда.

- Већој посјећености допринијело је и то што смо снизили цијене својих услуга. Због тешке економске ситуације како у Српској тако и региону одлучили смо да цијене умањимо од 20 до 30 одсто у односу на раније сезоне - истакао је Соколовић и додао да су цијене ски-паса ниже за десет одсто у односу на 2011. годину.

У ОЦ "Јахорина" кажу да је за ову зимску сезону цијена сезонског ски-паса са сликом 550 КМ, а без слике 1.100 КМ, а за дјецу од пет до 15 година 340, а без слике 680 КМ.

Што се тиче смјештајних капацитета, у хотелу "Термаг" на Јахорини они су попуњени.

- Током викенда имамо највише посјетилаца. Ова зимска сезона не може ни да се пореди са прошлом, а надамо се да ће овако и да остане - рекли су запослени у хотелу "Термаг" на Јахорини. Додали су да је цијена полупансиона по особи 129 КМ, а у апартманима 159 марака по особи.

У хотелу "Кристал" на Јахорини су нагласили да највише гостију долази из Хрватске и Словеније.

- Иако је ова сезона у сваком погледу боља од претходне, током радних дана имамо мањи број гостију од очекиваних, а за викенд тај се број удвостручи, што значи да су викендом смјештајни капацитети највише попуњени - навели су у хотелу "Кристал". Додали су да су све ски-стазе проходне, а када је ријеч о ски-лифтовима сви они раде захваљујући великом броју скијаша на стазама.

- Цијена полупансиона по особи је 81 КМ, док је ноћење са доручком 64 марке - истакли су у овом хотелу.

Цијене смјештаја у хотелу "Бистрица" на Јахорини ове зимске сезоне су ниже за десет одсто, а цијена полупансиона од 2. до 15. јануара 69 КМ, а од 15. јануара до 1. априла 59 КМ.

Влашић

И на Влашићу велики број посјетилаца свакодневно ужива у зимским радостима на снијегу и добрим забавама на отвореном и у ноћним часовима.

Ски-лифтови су у функцији, а забиљежен је и велики број скијаша што показује да Влашић ове године пружа одличне услове за све зимске спортове.

Поред скијаша и бордера, у зимским чарима ужива и велики број дјеце на санкама заједно са својим родитељима, као и шетачи који у великом броју пристижу на ову планину.

Када је ријеч о смјештајним капацитетима сви хотели и викендице су максимално попуњени, а на паркинг мјестима поред домаћих могу се видјети и аутомобили из Хрватске, Словеније, Aустрије, Њемачке и других земаља.

У хотелу "Пахуљица" на Влашићу рекли су да је за разлику од прошле ова година добра када је ријеч о количини снијега, те да су све ски-стазе као и бејби ски-лифт отворене.

- Температуре су задовољавајуће и, ако остане овакво вријеме, бићемо презадовољни. Број посјетилаца се повећава из дана у дан, а викендима су све собе у хотелу попуњене, јер тада долази највише гостију - навели су запослени у хотелу "Пахуљица" на Влашићу. Додали су да полупансион кошта 98 марака по особи, пун пансион 108 КМ по особи, те да ноћење са доручком кошта 83 КМ. Додали су да су на Влашићу попуњени и приватни смјештаји чија се цијена по дану креће око 40 КМ по особи док апартмани коштају 120 марака.

У хотелу "Бланка Ризорт енд Спа" на Влашићу поред зимске, своју понуду заснивају и на другим активностима као што су јахање, лов, риболов и рафтинг. Смјештајни капацитети су попуњени до 60 одсто, а највише гостију долази из Хрватске, Кувајта и Турске.

Копаоник и Златибор

Већ сада се за зимску сезону на планинама у Србији са сигурношћу може рећи да је рекордна, јер је у Ски-центру Копаоник, забиљежена посјета за 30 одсто већа него у истом периоду прошле године, а ски-центри Стара планина и Торник, због бројних новина, биљеже још већи пораст.

Попуњеност капацитета на Копаонику износи 80 одсто, а од 15. јануара на Копаонику су снижене цијене смјештаја од 30 до 50 одсто.

Златибор ове зиме биљежи рекордну посјећеност у односу на претходне године, а на то указује и податак да дневно у овом туристичком центру борави близу 18.000 гостију.

Снијега од почетка зимске сезоне на Златибору има у довољним количинама, па рекордну посјету биљежи и ски-центар Торник, на којем је од почетка сезоне скијало више од 17.000 скијаша.

Цијена ски-паса је далеко нижа у односу на центре у окружењу и у Европи, па тако шестодневни ски-пас на Копаонику кошта око 186 марака док је у бугарским ски-центрима 294 КМ, у ски-центрима у Словенији од 268 до 316 марака, у Чешкој 252 КМ, а у центрима у Aустрији и Италији, сличне дужине стаза 398 марака.

Хотели су нешто скупљи, па је за полупансион на Копаонику и Златибору потребно издвојити најмање 100 КМ дневно по особи, али се зато у приватном смјештају полупансион може наћи већ за тридесетак марака.

Aранжмани

Aранжмани које нуде туристичке агенције становницима РС јефтинији су и до 30 одсто у односу на прошлу зимску сезону.

У агенцијама кажу да је ове године много више заинтересованих за зимовање у иностранству него ранијих година, седмодневни полупансион у хотелима у иностранству кошта од 250 до 3.000 марака.

У агенцијама наглашавају да су најтраженија зимовалишта у Aустрији, гдје иде око 80 одсто заинтересованих, а слиједе дестинације у Италији.

У Aустрији је за седам дана потребно платити од 280 до чак 3.000 КМ за апартман у хотелима са четири и пет звјездица. Ноћење кошта од 40 до 300 марака, у зависности од тога шта све аранжман подразумијева, али и од квалитета смјештаја.

Они који се одлуче за зимовање у Француској за седам ноћења и ски-пас треба да издвоје најмање 370 КМ, а за превоз 180 КМ. На примјер, седам дана боравка у Шамонију кошта 980 КМ, а у Val Ceis 1.165 КМ.

За аранжман у Италији потребно је издвојити најмање 400 марака, у Француској од 360 до 910 марака, Словенији од 160 КМ, а од 270 марака у Бугарској.

Зимовање у трајању од седам дана на мариборском Похорју кошта 420 КМ (ноћење и ски-пас) а за превоз треба издвојити још стотињак марака по особи. Смјештај на Крањској гори кошта око 90 КМ дневно.

Опрема

Дневно изнајмљивање комплетне ски-опреме, односно скија, штапова и панцерица за одрасле кошта око 20 марака. Aко се опрема изнајмљује на више од четири дана, потребно је издвојити 15 марака дневно.

Изнајмљивање панцерица на један дан кошта седам марака, док дневно изнајмљивање штапова кошта три марке.

За једнодневно изнајмљивање дјечије ски-опреме потребно је издвојити девет марака. Изнајмљивање дјечијих панцерица кошта пет марака дневно.

Мраковица

Домар скијашког друштва на Мраковици Божо Балаћ истакао је да је ове године много више посјетилаца боравило на Ски-лифту Козара, него претходне.

- Снијега има довољно, а на ски-стазама његова висина је 25 центиметара као и на Козари и ако се овако настави ми ћемо бити презадовољни - навео је Балаћ. Додао је да највише гостију има викендом и на ноћном скијању.

Цијена дневног ски-паса је 15 КМ, полудневног десет, а ноћног 13 марака, док изнајмљивање цјелокупне опреме по дану кошта 15 марака, а за ноћно скијање десет КМ.

И Бјелашница је спремно дочекала зимску сезону 2011/2012, а организовано је и ноћно скијање које само употпуњује туристичку понуду на овој олимпијској љепотици. Хиљаде туриста из свих крајева свакодневно вријеме проводи и на планини Игман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана