Љорет - бисер Каталоније

Данијела Стоканић
Љорет - бисер Каталоније

Љорет де Мар (Цвијет на мору или град ловора) је мали каталонски туристички град на медитеранској обали. Налази се у провинцији Ђирона, седамдесетак километара од Барселоне, престонице Каталоније. Осим по феноменалним плажама, познат је и по својим културним, архитектонским и природним атракцијама.

У околини постоји више археолошких налазишта из времена Римљана и Грка, али се туристи превасходно воде добром услугом, одличним хотелима и забавом која не престаје од јутра до вечери.

У ЉОРЕТ ДЕ МАРУ ПОСТОЈИ десетак плажа од којих се најдужа простире на око два километра, а позната је по свом бијелом пијеску и чистом мору. Највећа градска плажа Санта Марија смјестила се уз сам трговачки центар града и већину хотела.

Ово љетовалиште је нарочито популарно код млађе популације јер има доста барова, клубова али је исто тако познато као породично одмаралиште јер пружа доста занимљивих садржаја за дјецу попут једног од највећих аква паркова у Европи, воденог зоолошког врта и тематског парка Порт Авентура…

Ту је и Јардинс де Санта Цлотилде ботаничка башта инспирисана италијанском ренесансом. Бујна вегетација се овдје спаја са морем, тако да ћете имати јединствен поглед на двије природне љепоте. Унутар баште је и велики број бронзаних статуа, фонтана и језера који разбијају једноличност.

СВАКОДНЕВНО СЕ ОРГАНИЗУЈУ многобројне туре до локалних музеја и историјских знаменитости за све оне које интересује прошлост Љорета.  Сант Рома један је од симбола Љорета. Ријеч је о цркви која туристе оставља без даха својом величанственошћу.

На крају града налази се средњовјековна тврђава, а на потпуно супротној страни главне плаже бронзана статуа Дона Маринера - Пецарошева жена, која је симбол града.

ЗА ОНЕ КОЈИ воле нетакнуту природу и осјећај дивљине, на обалама на којима је некада било безброј пирата, постоје и безбројне увале и пећине.

Град карактерише типична медитеранска каталонска кухиња, са доста рибе, плодова мора, маслиновог уља, бијелог лука, али и неизбјежном гаспаћом, паељом, тортиљом и сангријом.

Богат садржај у хотелима употпуниће љетовање, било да је ријеч о породичном љетовању или о активном одмору.

Историја

Прва писана документа о Љорету датирају из 966. године. Тада се овај град помиње под називом Лоредо, од латинске ријечи лауретум, што значи ловор.

На подручју града, у оквиру многих археолошких налазишта, постоје остаци иберске и римске цивилизације.

Град се развио седамдесетих година прошлог вијека, послије Франкове власти, а почетком 1990-их је привукао много туриста.

 

УСЛУГЕ                                                                                                             ЦИЈЕНА

Десетодневни аранжман (авионски превоз)                                    од 1.000 КМ

Ручак                                                                                                                   од 30 КМ

Пиће                                                                                                                      од 4 КМ

Улаз у дискотеку                                                                                                 од 5 КМ

Улаз у музеј                                                                                                        од 14 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана