Љиљана Чекић за Глас Српске: Лутраки отвара врата историје

Љиљана Чекић
Љиљана Чекић за Глас Српске: Лутраки отвара врата историје

Грчка је једина земља у којој бих пожељела да живим, а њено море је вјероватно једно од најљепших. Чисто и топло. Нема гужве на плажама нити има дана када је вода хладна као што је то случај са Јадраном. Годинама љетујемо у Грчкој, али с обзиром на то да сам одрасла у Боки Которској, повремено одлучим да одем на Јадранско море и сваки пут се разочарам.

Увођење чартер летова за Атину ме јако обрадовало, па сам лет резервисала у фебруару. Провели смо десет предивних дана у Лутракију, градићу на обали Јонског мора, некада популарној бањи са термалним изворима. То је мирно мјесто са шљунковитим плажама, стотинак километара удаљено од Атине и само неколико километара од Коринтског канала. Имали смо среће јер није било превруће као што зна бити у јулу на тим географским паралелама. За вријеме нашег боравка на солунској ривијери је било велико невријеме. Ми смо прошли само са благим захлађењем, што је било фантастично током обиласка Акропоља, гдје су током љета нестварне врућине и није необично да посјетиоци падају у несвијест. Нама је само дувао топао вјетар.

Плаже у Лутракију су чисте, а море је провидно. Лежаљке, сунцобрани и столићи се не плаћају ако сте на хотелској плажи, а ако сте на плажи неког од кафића, довољно је само да поручите неко пиће.

Сви су веома опуштени и нема нервозе. Пси мирно спавају на улици и тротоару и људи их заобилазе. Аутомобиле заустављају на мјесту које њима одговара. Када наиђе друго возило, заобиђе га или се врати у рикверц. Нико не свира, не псује, не вришти. Такав мир је незамислив за нашу средину и зато је прави лијек за душу.

Нисам љубитељ лежања на сунцу, тако да волим да одем на излет, а Лутраки је савршен за такву врсту туриста. Град Коринт је четири километра удаљен и стиже се брзо локалним аутобусом. Пелопонез видите из самог мјеста.

Најстарије очувано позориште античке Грчке, Епидаурус из четвртог вијека прије нове ере са својом савршеном акустиком, које је сазидано према Поликлетовом пројекту, налази се на удаљености од само сат и по вожње.

Четрдесетак километара западно од Епидауруса смјештен је питорескни градић Нафплион, стара грчка престоница. Након тога незаобилазан је обилазак Микене, Агамемнонове престонице, и пролазак кроз Лавља врата која датирају из периода од 14. до 13. вијека прије нове ере. У близини града Микене налази се и чувена гробница у којој су сахрањивани микенски краљеви, а коју је пронашао њемачки археолог Хајнрих Шлиман и грешком је назвао Атрејева ризница.

У Атини смо провели један дан, што је јако кратко вријеме. Успјели смо да видимо Акропољ са чувеним грађевинама Партеноном, Еректејоном, Дионизијево позориште, Одеон, Синтагму, Омонију, Олимпијски стадион, Плаку, али је остало много тога за сљедећи пут.

Предивна земља, опуштени људи, топло и чисто море, много занимљивих историјских локалитета препорука су за савршен одмор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана