Љетно освјежење и укусна храна мамац за планине

Жељка Кокот
Љетно освјежење и укусна храна мамац за планине

Бањалука - Свјеж планински ваздух, уређене пјешачке и бициклистичке стазе и укусна храна гостопримљивих домаћина привукли су и овог љета многобројне домаће и стране туристе на планинске љепотице Српске.

Након лоше претпрошле зимске сезоне у којој је недостатак снијега оборио приходе планинских центара, дошло је до експанзије улагања у развој љетне туристичке понуде. Мада је протекла зимска сезона била добра, директор Туристичке организације РС Нада Јовановић наглашава да се планине не смију базирати само на зимску сезону која траје два или три мјесеца и зависи од количине снијега, већ да морају имати атрактивну понуду током цијеле године, као што је то случај у Аустрији и Њемачкој, чију стратегију слиједе и земље региона.

- Јахорина је уложила много у изградњу спортских терена на којима организују школе фудбала и кошарке, уредили су шеталишта и бициклистичке стазе и окренули се развоју конгресног туризма - каже Јовановићева и додаје да олимпијска љепотица представља свијетао примјер који би требало да слиједе и други планински центри у Српској.

Портпарол Олимпијског центра "Јахорина" Ивана Лиздек каже да једна од најпопуларнијих зимских дестинација у региону постаје и љетна оаза за љубитеље планинског одмора, који укључује вожњу багијем и параглајдинг, организоване излете до Андрићграда, Сарајева и Мостара и рафтинг на Тари. Наглашава да су хотелски смјештај са велнес програмима, куглана, паркови за дјецу, вјештачка стијена за пењање, панорамско разгледање са шестосједа Огорјелица само неки од садржаја који задовољавају потребе и најзахтјевнијих гостију.

- Све активнији посјетиоци Јахорине су маунтинбајкери, али и рекреативци и берачи шумских плодова, боровница и љековитог биља, који долазе током јула и августа - каже Лиздек и додаје да је у плану изградња балон-сале и спортских терена са вјештачком травом.

Капацитети на Сутјесци су проширени, а Зеленгора, пространа и непрегледна у огртачу од шума и зелених пашњака, са девет бистрих глацијалних језера смјештених у самим подножјима њених врхова, живи пуним плућима током цијеле године и привлачи авантуристе из цијелог свијета жељне адреналинске грознице, али и љубитеље боровница, чија је берба стартовала почетком августа.

Крајишка љепотица Козара са уређеним шумским стазама у љетним мјесецима привлачи бројне планинаре и рекреативце.

- Проблем Козаре, али и других планина је неуређена инфраструктура и путна мрежа јер су због недостатка превоза неприступачне особама које немају сопствени аутомобил - каже Јовановићева и додаје да је у плану повезивање Бањалуке и Козаре аутобуском линијом којом ће сав природни потенцијал ове планине бити у потпуности искоришћен и приближен туристима.

Национални парк "Козара" годишње посјети око 60.000 домаћих и страних туриста, од којих су најчешћи Словенци, који долазе у неколико организованих тура мјесечно.

- Капацитети су нам попуњени током јула када имамо много гостију из дијаспоре, док у августу и првој половини септембра влада затишје - кажу у Националном парку "Козара" и наглашавају да су густи комплекси листопадних и четинарских шума омиљена дестинација рекреативцима и планинарима из околине, као и школарцима.

У љетним данима и Влашић је идеална дестинација за угодну планинску шетњу, бициклизам и рекреацију.

Вртоглави раст посјете

Планине у РС током првих пет мјесеци ове године посјетила су 27.262 туриста - 16.494 домаћих и 10.768 страних. Број посјета домаћих туриста већи је за 59,3 одсто, а страних за 106,1 проценат него у првих пет мјесеци прошле године.

Домаћи туристи су остварили 43.924 ноћења, а странци 39.014, што је за 76,4, односно 122,2 одсто више него у истом периоду прошле године.

 

Понуда планинских центара

- шетачке и бициклистичке стазе

- спортски терени

- организовани излети

- рафтинг туре

- врхунски хотелски смјештај и конгресне сале

- видиковци

- укусна традиционална храна

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана