Љепота Сејшела између пијеска и лагуна

Глас Српске
Љепота Сејшела између пијеска и лагуна

Сејшели - архипелаг легендарне љепоте међу бројним престижним свјетским дестинацијама издвајају се нетакнутом природом и задивљујућим плажама.

Мало је других мјеста на свијету, на којима ћете и буквално бити толико удаљени од цивилизације. На појединим мјестима на Сејшелима, нема аутомобила или другог савременог средства комуникације, а можете се на миру одморити и од других савремених помагала која вам чине радну и животну свакодневицу. Овај архипелаг у Индијском океану, сачињен је од сто петнаест острва. Главни град је Викторија, који са својих седамдесет хиљада становника представља најмању престоницу на свијету. Сејшели су, вјероватно, најбоље заштићена природна област на планети, и ова чињеница је већ, сама по себи, довољан разлог за посјету овој необичној земљи. Такође, плаже са бијелим пијеском, тиркизне лагуне, али и љубазно локално становништво, одлична су препорука за одмор на овом мјесту.

Долина Маи

Природни резерват који је под заштитом UNESCO, долина Маи је мјесто на коме ћете видјети невјероватан број најразноврснијег растиња и животињског свијета. Ово је станиште веома ријетког црног папагаја као и ендемске врсте морског кокоса. Ова врста кокоса достиже висину и преко тридесет метара, а одликује га и највећи кокосов плод међу овом врстом дрвећа.

Корални атол Алдабра

Атол је посебна врста коралних острва. Настали су процесом који је трајао више од три милиона година, у коме су се корали настањивали око острва, правећи корални гребен. Овај гребен временом ће заузети цијело острво, а унутрашњост острва ће се урушити и потонути, остављајући корални прстен и лагуну у средини. Међу бројним, заиста фасцинантним атолима, Алдабра се издваја својом флором и фауном. Овдје можете видјети велике кокосове крабе, ајкулу тигра, велике раже као и џиновске копнене корњаче. Атол Алдабра је под заштитом UNESCO.

Ла Дигуе

За обилазак овог посебно лијепог острва најбоље превозно средство је бицикл. Како се тамо налазе неке од најљепших и најпопуларнијих плажа, жељећете да обиђете цијело острво. На њему се налази ронилачки центар, и уколико роните, не пропустите прилику да роните управо овдје. Такође, ако желите да шетате острвом, потражите локалну водичку службу и крените у авантуру.

Национални парк

Национални парк Morne Seychellois дом је највише планине на Сејшелима. Ходајући овим невјероватним парком, видјећете угрожену ендемску врсту дрво медузу, као и биљке месождере. Ово је и станиште неких врста птица којих нема нигдје друго на свијету.

Острво Церф

Острво Церф се налази у саставу националног парка St. Anne Marine. Посебном га чини изузетно прозирна тиркизна боја океана. Такође, на овом острву морате уживати у локалним специјалитетима. Препоручујемо вам салату од октопода, масала кари, али и калуу-палмино вино. На овом острву ћете осјетити сву срдачност и гостољубивост локалног становништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана