Ливињо - Рај скривен у брдима

Приредила: Данијела Стоканић
Ливињо - Рај скривен у брдима

Ливињо је рај за скијаше и сноубордере, дјецу и одрасле и прави ски и шопинг центар са мноштвом могућности за забаву и одмор. Ушушкан између два масива на самој граници са Швајцарском, идеално је мјесто за породично скијање са укупном дужином стаза од 115 километара.

Ливињо је једна од највећих и највиших скијашких регија у Италији. Настао је од три села, која су се временом спојила у јединствену цјелину, дуж четири километра дугачког пута. Ово изразито скијашко мјесто окружено је са обје стране падинама на којима су многобројне стазе и ски-лифтови. Захваљујући надморској висини од 1.816 метара, Ливињо има довољно снијега током цијеле зимске сезоне, али је упркос томе опремљен машинама за производњу снијега на преко 80 одсто стаза. За дјецу су ту сноу-паркови са тобоганима од снијега, ски школе и разноврсна анимација и такмичења. Посебну атракцију представља картинг по залеђеном језеру Ливињо. Осим скијања, добра је понуда и "Апрчс Ски" локала, ресторана, караоке барова и дискотека.

Треба знати и да Ливињо има бесцарински статус, па се у граду налази око 200 дутџ-фрее продавница. Мјестом домининирају мале, дрвене куће направљене у традиционалном стилу, што му даје посебан шарм. Једно од три села које чине Ливињо, Сан Антонио је централна локација затворена за саобраћај и нешто најближе центру што Ливињо има, јер центар града не постоји у класичном смислу ријечи.

Осим Сан Антонија, друга два села су Санта Марија, сјеверно и Сан Роццо, мало даље јужно и узбрдо. Од занимљивости треба свакако поменути и чувену пругу уског колосијека која спаја Тирано са Ст. Моритзом преко Бернина Пасс, а путовање возом који спаја ова два града је једно јединствено искуство.

Скијалиште је подијељено на два дијела, Цароссело и Моттолино, који су исте величине. Ливињо има 30 ски-лифтова. На Мотоллину се налази и велики сноуборд парк који важи за један од најбољих у Европи.

Смјештај

Ливињо у понуди смјештаја нуди 104 хотела и преко 1.000 апартмана. Цијене, посебно за најам апартмана су прилично разумне, а услуга сасвим добра. Већина хотела је мала и са категоризацијом од двије и три звјездице. Од апартмана нарочито хваљени су Лоредана, Ларице, Цамана Веглија. У Ливињу има доста традиционалних, опуштених ресторана, од којих се многи налазе у оквиру хотела. Рустични ресторани на Пассо д’Еира и Трепалле су добар избор за предах.

 

Услуге                         Цијене

Смјештај                                 од 50 КМ

Храна                                     од 20 КМ

Пиће                                        од 5 КМ

Ски-пас за шест дана                       250 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана