Лисабон - магични град на обали Атлантика

Данијела Стоканић
Лисабон - магични град на обали Атлантика

Лисабон, главни, а уједно и највећи град Португалије. Град гдје људи причају гласно, смију се искрено, а пјевају тужно. Живи у вртлогу боја од бијеле и златножуте, страсне црвене и топле наранџасте са детаљима у највеселијој тиркизној и модроплавој боји.

Фасаде прекривене фантастичним керамичким плочицама туристе инспиришу, те их "стављају" у неко шарено расположење. Све је егзотично, а опет тако познато.

Ово је један од најстаријих градова на свијету, што архитектуру овог града чини веома посебном и привлачном за фотографисање.

Тврђава Светог Ђорђа, стара осам и по вијекова, са које се пружа величанствен поглед на цијели град, који, попут Рима и Истанбула, лежи на седам брда, једна је од главних атракција овог мјеста. Пажњу заокупљају и старе градске четврти, од којих су поједине само неким чудом преживјеле разорни земљотрес у 18. вијеку.

Остала је нетакнута и тврђава Свети Ђорђе, а готово све друго морало је да се гради из темеља, као да града ту никада није ни било.

Ријека Тежо одувијек је давала посебан шмек Лисабону, а шетња поред ове ријеке доживљај је сам за себе. Докови Алкантра, који су некада служили као магацини, данас су претворени у велику марину са бројним ноћним клубовима и ресторанима, који су задржали аутентичност некадашњих времена.

Прави доживљај је и шетња Монсантом, највећим парком у Европи. Петнаест минута вожње од центра града, путника намјерника доводи у прави зелени рај.

Трг слободе, на коме стоји импресиван споменик Маркизу де Помбалу, представља срце града, одакле се рачвају сви правци и дешавају сви важни догађаји.

Манастир Жеронимо представља једно од најмонументалнијих дјела архитектуре из доба мануелизма. Под њеним сводовима сахрањен је и Мануел Први и велики морепловац Васко де Гама. Један од симбола овог града су свакако стари трамваји који су данас само туристичка атракција.

Ноћни живот Лисабона је заиста нешто што вам цјелокупном доживљају додаје још једну магичну ноту. Звук Фада, традиционалне португалске музике одјекује скоро цијелим градом кроз уске калдрмске улице пуне кафића и ресторана, поготово у четврти званој "Bairro Alto" која живи за Фадо музику.

Португалци имају прилично необичан и занимљив укус. Најчешће се служи риба, што је свакако разумљиво, али су зачини и комбинације прилога веома интересантни.

Историја

За Лисабон се претпоставља да је град феничанског поријекла, настао 205. године прије нове ере. Лисабон је у 15. вијеку постао један од најважнијих трговачких центара западног свијета и уз Севиљу један од најбогатијих градова Европе. Око 1600. године, након што град потпада под шпанску круну, губи на свом економском значају. У 1.755. години велики земљотрес срушио је већи дио града, послије чега почињу његова обнова и модернизација.

Услуге                                                                         Цијене

Преноћиште                                                           од 40 КМ

Градски превоз (дневна карта)                         од 7 КМ

Улазница за кориду                                            од 30 КМ

Ручак у ресторану                                             од 30 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана