Лимасол - град за свакога

Јелена Бјелица
Лимасол - град за свакога

Лимасол, други по величини кипарски град и један од два најпознатија љетовалишта у тој земљи, налази се у јужном дијелу острва у заливу Акротири, између два античка града Аматуса и Куриона.

Град је идеалан за оне који воле садржајан одмор са мноштвом занимљивих излета. Ту је највећа лука у држави, па се већина прелијепих крстарења Медитераном организује управо одавде.

ЉЕТОВАЛИШТЕ СЕ ПРЕПОРУЧУЈЕ и породицама, и паровима, као и младима, јер има бројне културно-историјске знаменитости и велики избор ресторана, барова, ноћних клубова, фирмираних бутика...

У Лимасолу се налази један од највећих тржних центара на Кипру, као и један од четири водена парка.

Лимасол има најдужу пјешчану плажу од свих градова на Кипру, са прелијепим дугим шеталиштем дуж мора препуним софистицираних кафића и ресторана. У самом центру града поред хотела "Капетаниос" налази се српски ресторан.

НАЈПОЗНАТИЈА ПЛАЖА ЈЕ Афродитина плажа и то је митски дио острва, јер се управо то мјесто сматра мјестом рођења Афродите, грчке богиње љепоте и љубави.

За сунчање и опуштање идеална је Авдимоу плажа, а популарне су и Говернор, као и Коурион плажа.

Град нуди активан и разноврстан ноћни живот у бројним пабовима, баровима, кафићима и клубовима.

Лимасол је центар производње вина на Кипру.

ОД МНОГОБРОЈНИХ АТРАКЦИЈА у близини Лимасола издвајају се један од најзначајнијих локалитета на Кипру, антички Курион, који се налази 18 километара западно од Лимасола у малом граду Епископи, а три километра од града је Аполоново светилиште.

У близини су и Аматус, један од најстаријих краљевских градова на Кипру, у којем се могу видјети рушевине Афродитиног храма и гробнице које датирају из раног гвозденог доба, као и обновљени дворац витезова реда Светог Јована Јерусалимског - Колоси, крсташка грађевина из 15. вијека.

Заинтересовани могу да посјете и дворац Лимасол из 13. вијека, који је позната "станица" из крсташких ратова, а у њему се чувени краљ Ричард Лављег Срца оженио Беренгаријом из Наваре.

Данас се у једном дијелу дворца налази средњовјековни музеј.

Историја

Лимасол је саграђен између античких градова Аматуса и Куриона, а у византијско вријеме звао се Неаполис - нови град. Ричард Лављег Срца се 1191. године искрцао код Лимасола на путу у крсташки рат, јер га је захватила олуја.

Напао је византијског гувернера Исака Комнена и заузео острво за Енглезе. Ричард је разорио град Аматус и становнике преселио у Лимасол.

Лимасол је у каснијем периоду био главна база крсташима на путу у Свету земљу.

 

УСЛУГЕ                                              ЦИЈЕНЕ

 

Десетодневни аранжман            од 900 КМ

Курс роњења                                   од 60 КМ

Кафа                                                  од 4 КМ

Пиво                                                  од 7 КМ

Национално јело                          од 16 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана