Леви - драгуљ Финске

Сања Амиџић
Леви - драгуљ Финске

Леви је највећи скијашки центар у Финској. Смјештен је у Лапонији, која је удаљена око 160 километара од Арктичког круга. Највиши врх овог скијашког центра налази се на око 500 метара надморске висине и права је атракција за скијаше и љубитеље зимских спортова.

Центар располаже бројним стазама за све узрасте, од црвених до плавих и црних стаза које су јако уређене. Већина стаза је освијетљена, тако да љубитељи ноћног скијања могу уживати у чарима зиме. Скијалиште посједује двије гондоле и око 30 лифтова, који могу да превезу око 27.000 људи на сат, тако да чекања на превоз нису дужа од два минута.

Ово малено мјесто препуно је барова, продавница, сувенирница и винарија, има велики број супермаркета и три медицинска центра.

Мјесто има изузетне природне љепоте које се најбоље могу видјети возећи се на санкама које вуку хаскији, а посебна атракција су ресторани направљени од леда. У њима је свима забавно и интересантно јер су чак и столови и столице од леда.

Центар ноћног провода у Левију је бар "Левинтури", гдје се уз музику уживо остаје до раних јутарњих часова, уз забаву која увијек остаје у сјећању.

Нешто што издваја овај ски-центар од других је то што има бесплатан аутобуски превоз до стаза за све посјетиоце.

Скијашки центар Леви располаже бројним хотелима, који најчешће имају четири звјездице. У овим угоститељским објектима могуће је наћи прикладан смјештај, као и добар ручак. Уколико сте љубитељи финских специјалитета и традиционалне кухиње, за то ћете морати издвојити око 130 марака, док је за преноћиште потребно око 200 марака.

Овај омалени град посједује и бројне сувенирнице, гдје се могу купити различити сувенири по цијени од 30 до 100 марака, који ће вас увијек подсјећати на зимску чаролију Финске.

Вјештачки снијег

Иако у сезони увијек има снијега, стазе се припремају у комбинацији са топом за прављење вјештачког снијега, који модерном технологијом у секунду претвара воду у снијег.

Овај зимски центар има изузетно припремљене стазе за скијање и санкање.

 

Услуге                    Цијене у КМ

Смјештај                 од 200 до 350

Кафа                       15

Ручак                       130

Сувенири                 од 30 до 100

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана