Лаодикија - град антике

Сања Амиџић
Лаодикија - град антике

Антички град Лаодикија смјештен је између двије ријеке Асопус и Цапрус у турском Денизлију. Лаодикија представља историјску грађевину која привлачи велику пажњу како домаћих тако и страних туриста са изузетним географским положајем.

Међу историјским грађевинама којих је на претек у овом дијелу Турске налазе се и купатила стара око 2.000 година. То је мјесто које је данас доказ богате историје различитих цивилизација. Обилазе га многи истраживачи и заљубљеници у историју градова у којима постоје остаци ранијих цивилизација.

Остаци из прошлости и природне љепоте привлаче туристе из свих дијелова свијета који ово мјесто врло често користе за обуку и састанке.

Постојећи остаци Лаодикије свједоче о његовој величини и значају у прошлом периоду. Рушевине су добро очуване, а од 2012. године значајно је реновиран. Већина објеката у овом античком граду укључују стадион, купатила, храмове, гимназију и позориште.

Уколико желите да посјетите ову знаменитост Турске смјештај можете наћи у познатим хотелима у близини овог античког града. Цијена ноћења у хотелима се креће од 60 до 150 марака зависно од хотела и понуде. Хотели су опремљени са двокреветним и трокреветним собама, са базеном, рестораном, ноћним клубовима, баштама за одмор, али и тениским игралиштима.

Уколико сте љубитељи добре хране ту су свакако луксузни ресторани са домаћим и страним специјалитетима. Цијене ручка у овим ресторанима су од 50 до 100 марака.

Лаодикија је саставни дио турског града Денизлија који представља туристички центар са богатом историјом и културом. Поред античког града Лаодикија је чувена и по Хијераполису, Триполису, али и по другим античким градовима, као и по пијетловима и изворима вреле воде.

Површина овог града је око 12.000 километара квадратних и према попису становништва из 2000. године броји око 850.000 становника.

UNESCO

Представници Денизлија послали су захтјев UNESCO-у да се Лаодикија уврсти на листу свјетског насљеђа. Градоначелник Лаодикије Осман Золан рекао је да овај град треба да буде увршћен на листу свјетског насљеђа јер представља праву знаменитост.

- Лаодикија је најозбиљнији кандидат за ову листу - казао је Золан и додао да ће ово бити други турски град који је увршћен на ову листу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана