Ламу - повратак у прошлост

Агенције
Ламу - повратак у прошлост

Град Ламу најбоље је сачувано свахили насеље и најстарији насељени град цијеле Источне Африке. То је најпознатији град истоименог коралног острва.

Град Ламу изграђен је од коралног камења, а красе га куће једноставних облика, обогаћене пространим двориштима, терасама и раскошно изрезбареним дрвеним вратима. То је прелијепо мјесто са динама и бескрајним плажама, стаблима кокоса и плантажама манга. Већ само упловљавање у луку Ламу изгледа као повратак у прошлост, јер то је град у којем је вријеме стало.

НА ОСТРВУ, ПА ТАКО ни у граду нема асфалтираних путева, већ само пјешачке стазе и тек неколико моторних возила.

Сав промет робе обавља се или пјешке или на магарцима, којих има између двије и три хиљаде. Доктор Елисабет Свендсен из уточишта магараца у Енглеској први пут је посјетила Ламу 1985. године и забринута због услова за магарце, отворила је уточиште  1987. године, које пружа третман за све магарце бесплатно.

Иако је Ламу изгубио некадашњи сјај, у њему и даље цвјета традиционална афричка култура, па човјек овдје може у исти мах видјети прошлост и садашњост.

СТАРИ ГРАД СЕ састоји од два различита дијела. Један је изграђен од камена а други од блата и цигле. Старо градско језгро састоји се од великих кућа од коралног камена и мангровог дрвета. Релативно веће, околно подручје, састоји се од блата, плетера и макути кућа.

Најстарији дио града је на сјеверу и то су подручја Пангахари и Џумбе са вијећницом и Џамијом петка. На западу је Мкомани подручје са кућама из 18. вијека и то је историјски и архитектонски најзанимљивији дио старог града.

ОБАВЕЗНО ТРЕБА ВИДЈЕТИ и Ламу тврђаву, саграђену између 1813. и 1821. године у јужном дијелу старог каменог града. Утврђење је масивна вишеспратница са централним двориштем, које је постало центар Ламу заједнице. Данас се користи за вјенчања, састанке и позоришне представе.

Зграде на риви са својим аркадама и отвореним терасама су заиста јединствене. Једна од највећих и најрепрезентативнијих зграда на риви, која је саграђена 1892. године претворена је у Ламу музеј.

ОВДЈЕ СЕ ЈОШ кува на отвореној ватри, а спремају се укусна рибља јела зачињена ароматичним зачинима и рижа кувана у кокосовом млијеку. Становници овог јединственог града су пријатељски расположени, гостољубиви и лежерни.

За сваког је туристу Ламу хипнотички егзотично искуство, улазак у један потпуно други свијет.

Историја

Град Ламу настао је у 12. вијеку, али је острво вјероватно било насељено и раније. Археолошки докази показују да су постојала два рана свахили насеља окружена зидинама, једно на југу, а друго на сјеверу данашњег града. Ова насеља су се ујединила у раном 13. вијеку.

Острво је било под влашћу Португалаца и Османлија, а од 1890. до осамостаљења Кеније од Велике Британије 1963. било је дио британског Занзибара. Туризам се развио седамдесетих, углавном око свахили архитектуре.

УСЛУГЕ                                                                  ЦИЈЕНЕ

Превоз (авионска карта до Најробија

плус аутобуска карта до Ламуа)                          од 1.500 КМ

Смјештај у хотелу (1 дан)                                      од 20 КМ

Смјештај у хостелу (1 дан)                                   од 10 КМ

Ручак                                                                         од 10 КМ

Пиће                                                                         од 1 КМ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана