Купите кућу у рају Италије за 1€

24sata.rs
Купите кућу у рају Италије за 1€

Звучи превише добро да би било истинито - колико сутра можете да постанете власник куће у италијанском градићу, и то за цијену једног еспреса у кафићу.

Да све буде још боље, у понуди су чак три локације, па можете и да бирате какво вам окружење одговара. Али, да бисте добили кућицу за један евро, морате да обећате да ћете је потпуно реновирати.

Ово је дио плана да се привуку људи у запуштене италијанске градиће како би увећали популацију, али и како куће не би у потпуности пропале. Иако сама кућа долази готово бесплатно, реновирање може да вас кошта око 25.000 евра. Наиме, кућице које су у понуди нису дворци, већ запуштена мјеста на романтичним локацијама.

Међутим, ако имате довољно новца, од ових кућица можете да направите право мјесто из снова и то за мање пара него што би вам иначе требало да купите стан у Београду, Загребу, Сарајеву …

Ево која мјеста су у понуди.

Ганђи, Сицилија

Градоначелник Ганђија толико жели да привуче људе да дођу у његов град, да је спреман да да куће за један евро - па чак и за џабе - само ако сте спремни да се ту доселите и да их реновирате. Село Ганђи, са 7.000 становника, с погледом на вулкан Етну, смјештено је на брду око 120 километара јужно од Палерма и сат времена вожње до обале.

У понуди је око 100 кућа, а занимљиво је да се, према легенди, баш у овом старом градићу појавуио Свети Дух. Међутим, од 1900. године, око 9.000 људи се одселило у Аргентину, због чега градоначелник очајнички жели да повећа број становника..

Карега Лигуре, Пијемонт

Насеље у округу Александрија у региону Пијемонт идеално је за оне који би радије да живе окружени природом, зеленилом и планинама. Некада су у овим кућицама живјели сточари и земљорадници, али сада су готово потпуно напуштене. Мјесташће датира још из 11. вијека, а у средњем вијеку је било један од центара трговине на путу соли.

Мјесто није популарно због прилично јаких зима, али је зато лијепо због мира и тишине. Кућице су сазидане са дебелим каменим зидовима и малим прозорима како би се одржала топлина. Ту су и баште, за коју ће агенти за продају некретнина рећи да су “природне” а заправо су зарасле.

Леће неј Марси, Абруцо

Ово је мјесто за оне који желе своје пријатеље да импресионирају историјском позадином мјеста у ком живе. На крају крајева, колико људи може да се похвали да има кућу бившег бандита и то усред шуме? Предивне кућице које се сада продају за смијешне паре некада су биле пуне земљорадника, сточара, рудара па чак и бандита, али након разорног земљотреса 1915. године сви су почели да бијеже.

Градоначелник каже да жели да избјегне потпуно уништавање овог историјског центра, и зато даје куће за тако мале паре. Држава нема новца да финансира обнову, а сви се надају да ће кућице населити млади парови. Иначе, мјесто је окружено шумом старом 600 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана