Куба - Земља љубави и салсе

Данијела Стоканић
Куба - Земља љубави и салсе

Куба је једна од дестинација која посједује све елементе који стварају сценарио из снова: бијели пијесак, тропско сунце, високе палме и кристално чиста вода…

Природа је према овом карипском острву била изузетно дарежљива и зато многи кажу да је Куба истински рај на земљи. Због политичког система и полувјековног пркоса оближњим САД, Кубу зову и Острвом слободе. У сваком случају, одмор у овој земљи доноси искуство које је тешко упоредити са било чим другим. Зато у Кубу долазе армије туриста из цијелог свијета. Кажу да на Кубу треба отићи што прије, јер када једном велики талас промјена запљусне бисер Кариба, она ће доспјети на листу једноличних туристичких одредишта.

Рецимо, у Кајо Ларгу вас очекује 26 километара бијелог пијеска са нестварно тиркизним морем и шареним морским коралним гребенима. Ово је идеална плажа за оне који воле веома топлу морску воду и цјелодневно излежавање на карипском сунцу. Плаја Сирена је рај за роњење, вожњу кајаком и једрење. Иако прилично заклоњена од вјетра и таласа, ова плажа пружа све услове за водене спортове. Туристи који су је посјетили дијеле искуство најљепших подводних призора, егзотичних рибица и шарених корала управо на овој плажи.

Кајо Игуана је један од највећих свјетских резервата ових животиња. Само 700 метара путељка вам омогућава да уживате у дивљини кроз коју протрчавају игуане. За оне мање храбре препорука је пливање у изолованим и веома интимним увалама које красе околину плаже. Плаја Анкон је плажа доступна искључиво туристима, тако да ако желите да се стопите са локалним становништвом, ово можда и није најбољи избор за вас. На Плаја Коко ћете присуствовати јединственом спектаклу. Док се одмарате на својим удобним лежаљкама, упијате зраке сунца или се брчкате у плићаку и играте одбојку на плажи, можете да видите необичне станаре - пинк фламингосе и бијеле ибис птице. На Куби се налазе луксузни хотели, ресторани и барови, тако да ћете имати утисак да сте на минијатурном Мајами Бичу, а не на Куби. Приступ локалном становништву на већину кубанских плажа је ограничен, тако да су посјетиоци искључиво Американци, Канађани и Европљани.

Занимљивости

Прве асоцијације на Кубу, поред прелијепих плажа, свима су цигаре, рум, коктели, салса те легендарни револуционар Че Гевара. Кубанци не знају за "благодети" потрошачког друштва и даље возе аутомобиле старе више од пола вијека, луксуз је чак и мобилни телефон. Али, то је земља грациозног сиромаштва: иако нико нема много, за све је обезбијеђен стан, посао, школовање... Нема политичких слобода, али ни социјалног раслојавања и криминала.

 

Услуге                  Цијене

Смјештај                   50 КМ

Храна                        15 КМ

Пиће                           8 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана