Крв и адреналин у јуришу кроз Памплону

Тања Милаковић
Крв и адреналин у јуришу кроз Памплону

Трка с биковима уским, поплочаним улицама старог градског језгра, коју је прославио Ернест Хемингвеј у роману "Сунце се поново рађа", сваке године привлачи хиљаде странаца и Шпанаца у Памплону.

Почеци те свечаности сежу у средњи вијек, кад је обједињавала вјерску светковину у част светог Фермина, заштитника Наваре, традицију трговачких сајмова и кориде.

Хиљаде људи обучених у црвено и бијело и натопљени вином отворили су у Памплони деветодневни фестивал трке бикова уз повике "Живио свети Фермин". Догађај је увеличан ватрометом и петардама, док се маса људи који су дошли у потрази за добром забавом стискала на тргу испред градске скупштине.

Сем Маден (26), електричар из Лондона, са пријатељима је дошао како би учествовао у трци бикова.

- Не знам шта да очекујем, да ли ћемо умријети или шта. Сјајно је и тек ће бити лудо. Знамо да може бити опасно, али морамо то учинити - испричао је он.

Свакога дана у осам часова ујутро стотине људи започиње трку са биковима дуж трасе дуге око 850 метара која иде уским улицама града. Трка бикова може да привуче од 2.000 до 3.500 тркача, који се труде да им приђу што ближе, а да не буду повријеђени.

Памплона очекује да овог љета за свих девет дана фестивалу присуствује више од милион људи, који сваке године попију велике количине пива, вина и сангрије, а сваке године бива повријеђено између 200 и 300 људи.

Већина се повриједи у паду, међутим, неке тркаче бикови убоду роговима или их само одбаце.

Ко се на Сан Фермину трка са биковима ризикује да буде прободен роговима, али то туристе не одбија, већ привлачи, било да желе само да посматрају трку са безбједне удаљености или осјете опасност "из прве руке" бјежећи испред разљућених бикова. Због тога фестивал спада у највеће туристичке атракције Шпаније.

Бик тежак 600 килограма по имену Бревито убо је 32-годишњег Американца из Чикага у лијеву бутину и 35-годишњег Шпанца у груди, и њих двојица се налазе у болници у тешком стању.

Локални званичници навели су само иницијале повријеђеног Американца (Б.Х.), али шпански медији извјештавају да је ријеч о Билу Хилману, новинару и писцу који већ десету годину учествује у тркама у Памплони.

Хилман је прошлог мјесеца објавио књигу "Како преживјети бикове Памплоне", заједно са Џоном Хемингвејем, унуком Ернеста Хемингвеја, чији је роман "Сунце се поново рађа" (1926) учинио фестивал у Памплони познатим широм свијета.

Медицински радници подигли су црвене чаршаве око једног од прободених мушкараца како би заштитили његову приватност док су му указивали прву помоћ.

Још неколико особа пребачено је у болницу са модрицама на глави и ногама, које су задобили спотичући се једни преко других док су трчали испред борбених бикова.

Посљедњи смртни случај био је 2009. кад је једном Шпанцу бик пробио врат, а у посљедњих сто година смртно је страдало 14 људи.

У Памплони, која има 200.000 становника, већина живи од прихода које зараде током одржавања традиционалне трке са биковима. У трговинама у граду тако се на сваком кораку могу купити реквизити, мајице, шалови и шоље са знаковима фестивала.

Фестивал Сан Фермин је један од најпознатијих фестивала на свијету. Одржава се сваке године од 6. до 14. јула, у Памплони. Сваког 6. јула, тачно у подне, са балкона Градске куће, под командом градоначелника, огласи се плотун и фестивал прогласи отвореним.

Полиција

Регионална влада Наваре саопштила је да на овогодишњем фестивалу патролира 3.500 полицајаца, који ће покушати да на минимум сведу број инцидената, подстакнутих појачаним адреналином и конзумацијом алкохола. У међувремену су демонстрирали борци за заштиту животиња, упозоравајући да сваке године на овом фестивалу настрада 48 бикова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана