Крит - острво снова

Сања Амиџић
Крит - острво снова

Крит, највеће грчко и најјужније европско острво, налази се на самој раскрсници три континента - Европе, Африке и Азије, па већ хиљадама година представља мјесто укрштања култура истока и запада.

Средоземље, гдје се налази и острво Крит, у септембру и октобру атрактивно је мјесто за одлазак на годишњи одмор због пријатне температуре, повољних цијена и мирније атмосфере него у љетним мјесецима. Овај јужни дио Грчке нарочито се препоручује старијим особама или породицама са дјецом, с обзиром на то да у градовима нема клубова нити барова на плажи па тако да нема ни буке ни раскалашених младих туриста са сјевера Европе.

Међутим, ако сте млади и жељни провода, Крит је право мјесто и за вас. Херсонисос и Маља, сусједна мјеста која се налазе само 20 километара од главног града Хераклиона, центри су ноћног живота на Криту. 

Уколико сте љубитељ добре хране и вина, ту су бројни ресторани са широком понудом домаћих, али и страних специјалитета. Немојте се изненадити ако вас у неком од ресторана услужи конобар који говори српски језик јер велики број младића одлази управо на ово острво да раде као сезонски радници. Ручак у ресторану који подразумијева главно јело, салату и неко безалкохолно пиће путника ће коштати 25 марака.

Крит је и острво бројних хотела са луксузном понудом, од соба са погледом на море до прекрасних башта, тениских игралишта, вртова и дугих стаза за шетњу. Цијене преноћишта су различите и крећу се од 80 до 150 марака.

Након само 10 дана одмора на Криту биће вам тешко да се вратите кући, али ће вам зато бити много лакше да поново дођете на Крит.

Музеј

На путу од Крита за Ретимондо налази се једва примјетно скретање за Фоделе, мало село завучено међу брдима, гдје је рођен сликар Ел Греко. У селу је, у име познатог сликара, направљен мали музеј које је смјештен у његовој родној кући поред које се налази занимљива средњовјековна црквица са сачуваним фрагментима фрескописа. 

 

Услуге                    Цијене у КМ

Смјештај                 80

Кафа                       5

Ручак                       25

Сувенири                 8

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана