Крит - острво богова

Јелена Бјелица
Крит - острво богова

Крит је највеће грчко острво и мјесто гдје се развила Минојска цивилизација, једна од најстаријих цивилизација у Европи. Познат је и као "острво богова", односно мјесто на којем је рођен Зевс, врховно старогрчко божанство, али и по легенди о Минотауру.

Ово острво којим су владали Минојци, стари Грци, Римљани, Дори, Млечани, па и Турци, данас је једно од омиљених мјеста за љетни одмор на Средоземљу гдје забава траје до јутарњих часова.

КРИТ СПАДА У ЈЕДНО од најљепших грчких острва. Острво има толико атрактивних мјеста да се не може обићи за једно стандардно љетовање од седам или десет дана.

Прелијепа и разноврсна природа изненађује на сваком кораку. Интересантно архитектонско, религиозно, културно, историјско и археолошко насљеђе чине острво изузетно битним и драгоцјеним.

На улазу у плато Ласити налази се група старих вјетрењача које сада чине заштитни знак ове области. Има их 24 и вриједи их посјетити. Баш као и замак Франко који су изградили Венецијанци 1371. као одбрамбену зону од напада пирата, Турака и критских побуњеника.

Казантакисов музеј чува личне ствари, рукописе, писма и прва издања овог писца са Крита. Налази се у мјесту Варварои.

Пећина Психро је културни споменик, јер је представљала мјесто разних култова још од минојског доба.

Историјски је веома важно и археолошко насеље у Малији.

Ово острво, настало као посљедица помјерања тла, познато је по производњи вина, маслиновог уља, сувог и свјежег грожђа, наранџи… Маслине се овдје гаје више од 4.000 година.

Крит је са 1.500 различитих врста растиња прави рај за ботаничаре, а ту је и око 3.000 пећина и јама које су популарно одредиште геолога из целог свијета.

Крит лежи на раскршћу Европе, Азије и Африке.

ХАНИЈА СЕ СМАТРА најљепшим градом острва, док је град Херсонисос једно од најпопуларнијих и најпретрпанијих мјеста на Криту. Има све погодности и добру забаву дању и ноћу.

Прелијепе плаже и лијепо вријеме су, иначе главни адут Крита. Плажа има малтене на сваком кораку. Никада нису далеко, а има их разних, за различите укусе.

Најбоље плаже у Ханији су Агиа Марина, Агиои Апостолои, Драпаниас и Георгиоуполи. У Ретомно области истичу се плаже Аделе и Агиа Галини која је идеална за оне који су луди за спортовима на води и пијеску.

Осим тога, мноштво грчких острва у области близу Крита представљају идеално и обавезно излетиште оних који остају на Криту мало дуже.

Као и по питању купања, кухиње, свакодневице и природе, Крит је врло разноврсно мјесто и по питању ноћног провода. ++++++++

Историја

Крит је и колијевка Европе, јер је ту настала минојска култура, прва високоразвијена цивилизација западног свијета.

Римљани су владали Критом од 69. до 330. године прије нове ере, а спој њихове владавине и византијске културе је обогатио културно-историјско насљеђе острва.

Њемачке трупе су за вријеме Другог свјетског рата окупирале острво, а градови Ханиа и Хераклион и данас носе ожиљке страшног бомбардовања из тог периода. Много Крићана је убијено због отпора Нијемцима.

УСЛУГЕ                                                                           ЦИЈЕНЕ

 

Смјештај у хотелу (полупансион, један дан)        од 70 КМ

Изнајмљивање аутомобила (дневно)                   од 80 КМ

Ручак                                                                              од 16 КМ

Сок                                                                                 од 3 КМ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана