Крените спремни на пут и избјегните неугодности на граници

ГС
Крените спремни на пут и избјегните неугодности на граници

Шта треба да знате када путујете - храна, животиње, пиће, цигарете, алкохол, лијекови, новац - шта и у којим количинама можете унијети?

Портпарол Управе за индиректно опорезивање Дарјана Маглов навела је да у личном пртљагу приликом преласка границе потребно да буде разумна количина ствари.

Пртљаг се броји по путнику, не по аутомобилу, те је потребно да поштујуемо правила и прописе Европске уније.

Када је ријеч о преласку границе и уласка у Хрватску морамо битни свјесни и информисани шта смијемо пренијети преко  границе.

- Када је у питању унос личног пртљага без наплате царине и ПДВ-а, вриједност је до 300 евра по особи. То је све оно што ми носимо на годишњи одмор, одјећа, обућа, хигијена, потрепштине које су потребне за разумни период одмора - навела је Маглов гостујући у нашем Јутарњем програму.

Споменула је и ваздушни саобраћај, те појаснила да је ту вриједност до 450 евра, а за особе млађе од 15 година до 150 евра.

Све оно што је у пртљагу мора бити за личну употребу, не смије бити за комерцијалну употребу. Нпр. ако носите више парфема, они не би смјели имати комерцијални карактер, појаснила је.

Могуће је пренијети 40 цигарета, или 20 цигарилоса или 10 цигара или 50 грама духана у друмском саобраћају. Ракија, вино или пиво морају имати декларацију. Што се тиче алкохолног пића са удјелом алкохола више од 22 одсто - 11 литара. Вино четири литре или пиво 16 литара.

Све информације се могу наћи на сајту UIO.gov.ba, појаснила је Маглов.

Важно је напоменути да ако понесете нешто више од прописаног, можете сносити високе казне, зато се требамо придржавати прописа, посебно ЕУ.

Када је ријеч о храни, такође постоје ограничења.

- Лијекове можете понијети за личну употребу и то ако имате прописану терапију. У налазу мора бити наведена врста лијека и историја болести - поручила је Mаглов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана