Крађе докумената на љетовањима су честе: Ево шта треба да урадите ако останете без пасоша и новца

ГС
Foto: Илустрација

Почела је сезона летовања, а губитак или крађа пасоша и новца нажалост није неуобичајна ситуација.

Ризик од крађа је повећан у току туристичке сезоне, због чега се препоручује да у возилима не остављате документа, кофере, торбе и остале вриједне ствари. 

Без докумената, посебно пасоша, није могуће наставити путовање нити се вратити у своју земљу.

Шта ако останете без пасоша?
О крађи или губитку докумената одмах обавијестите полицију земље у којој се налазите и обавезно тражите да вам издају потврду о губитку.

Водите рачуна о томе да у неким земљама могу да одбију да вам издају потврду уколико не знате број пасоша, возачке дозволе или личне карте, односно документа који сте изгубили. Зато обавезно пред путовање запишите себи негде те податке, а препоручљиво је да са собом носите и фотокопије пасоша и личних докумената.

Након пријаве полицији, упутите се у најближе дипломатско-конзуларно представништво ваше земље како бисте добили путни лист са којим можете да се вратите у земљу. Са том листом не можете да путујете у другу земљу, већ искључиво можете да се вратите само у земљу која је ваше званично пребивалиште.

Поведите рачуна и о томе да је у неким земљама неопходна и виза, а тај проблем можете такође да ријешите у дипломатско-конзуларном представништву.

Не брините уколико сте остали без свих новчаних средстава и немате новца да се вратите у земљу јер постоји начин да вам пријатељи или породица уплате новац на рачун дипломатско-конзуларног представништва које ће вам потом исплаити новац на руке.

Шта ако вам украду новац и платне картице?
Уколико сте изгубили новац или платну картицу, поред пријаве полицији, обавезно првенствено пријавите крађу и банци која вам је издала картицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана