Котор - забава и традиција

Јелена Бјелица
Котор - забава и традиција

У подножју падина Ловћена, на дну најљепшег залива Медитерана - Бококоторског, смјештен је Котор, град богате културне традиције и једна од најбоље сачуваних средњовјековних урбаних цјелина овог дијела Медитерана.

Око двије хиљаде година његове историје оставиле су трагове у сваком камену његових зграда, кула и зидина, на умјетничким сликама, фрескама, у записима на камену и папиру и његовим уским улицама. Као ријетко гдје, у Котору су сачувани трагови минулих епоха. Због јединствене мјешавине различитих културних утицаја Котор је 1979. године уписан у списак свјетске културне баштине под заштитом UNESCO-а.

НА СВАКОМ КОРАКУ осјетићете да се наставља вјековна традиција града који је увијек знао да посјетиоце срдачно дочека, угости, забави, али и занесе магијом својих испреплетаних уских улица и тргова, старих зграда, цркава, зидина...

Трг од оружја је највећи градски трг. Свој назив добио је због чињенице што су се овдје у млетачко доба оправљала и складиштила оружја, а посебно у Арсеналу. На њему се налази Торањ за сат, Кнежева палата, зграда Арсенала, Наполеоново позориште и Кула градске страже. Данас се у Котор може ући кроз троје градских врата од којих су главна морска врата, која потичу из 16. вијека.

КНЕЖЕВА ПАЛАТА САГРАЂЕНА је у 18. вијеку. Заједно са Кулом градске страже чини готово комплетну источну фасаду града. Представља један од најважнијих споменика архитектуре у Котору. 

И зграда Наполеоновог позоришта саграђена је у 18. вијеку. Унутрашњост објекта је у потпуности адаптирана за потребе отварања ексклузивног угоститељско-забавног објекта.

Чесма Карампанае у прошлости је била једини извор слатке воде у граду. У садашњем облику чесма потиче из епохе барока, са краја 17. вијека. Кована ограда је дјело неког од бројних мајстора ковача.

ПАЛАТА ГРГУРИНА ЈЕ смјештена на Тргу Котора који заузима централни дио урбаног језгра.

У Котору се налази неколико цркава међу којима су црква Светог Михаила, црква Свете Кларе са фрањевачким самостаном, црква Свете Марије Колеђате, црква Светог Николе, црква Светог Луке…

Најважнија грађевина у Котору је катедрала Светог Трипуна, у центру старог града, саграђена 1166. године и има два идентична торња.

КАДА ЈЕ У ПИТАЊУ плажни туризам, Котор се у том смислу нема баш чиме похвалити. С обзиром на то да је то превасходно град изузетне културне вриједности, у том правцу се вијековима и развијао. Готово да је број пјешчаних плажа сведен на минимум.

Културно-историјски град Котор располаже са неколико каменитих плажа, углавном испред хотела. На њима су уредно у два-три реда постављени сунцобрани са лежаљкама.

Што се тиче ноћног провода, Котор је за то савршен. Много малих кафића, коноба и неколико отворених шанкова на самој обали савршени су за излазак.

Историја

Котор је био утврђен још од раног средњег вијека. Године 1002. опљачкали су га Бугари, а касније га је бугарски цар Самуило предао Србији. И Турци су 1538. и 1657. извршили опсаде Котора, а готово да је уништен у земљотресима 1563. и 1667. Према Споразуму из Кампо Фромија из 1797. прешао је у руке Аустрије, али је 1805. додијељен Италији, да би коначно постао дио француског царства 1810. Послије 1918. Котор је постао дио Југославије, а од 1945. дио тадашње Социјалистичке Републике Црне Горе.

УСЛУГЕ                       ЦИЈЕНЕ:

повратна карта               од 90 КМ

смјештај                         од 20 КМ

кафа                               од 3 КМ

сок                                 од 5 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана