Која је најјефтинија престоница?

Политика
Која је најјефтинија престоница?

Атина -- За грчку престоницу и тамошњу привреду туристи су једини спас, у ситуацији када рецесија и незапосленост и даље расту.

Ситуација у Грчкој није нимало ружичаста:рецесија је 5,6 одсто у првом кварталу ове године с тим што експерти рачунају да ће доходак од туризма на који се ове године итекако рачунасамо донекле поправити мрачну слику.

Према подацима грчких статистичара, рецесија је већа него прошлог мјесеца и таква тенденција очекује се до краја 2014. када би рецесија требало да се смањи на 4,6 одсто. Дефицит трговинског биланса је у првом кварталу 22,9 одсто,а извоз се смањио за 2,6 процената. Грчка је тренутни лидер по броју незапослених у ЕУ и поново,према статистикама, једина наде је – туризам, пише Политика.

Иако је обрт у туристичкој сфери у првом кварталу ове године пао за 16,9 одсто у односу на прошлу годину и, чак, 24 одсто у односу на претходне двије године, ова грана привреде у овом тренутку једина може да помогне укупном опоравку привреде.

На руку иде чињеница да су највеће туристичке агенције управо Грчку прогласиле једном од најјефтинијих дестинација за одмор. Један од највећих свјетских сајтова који врши упоредну анализу цијена одмора, „Триваго",прогласио је Грчку најјефтинијом дестинацијом на југу Европе.

Према подацима њемачких туристичких сајтова, који су поредили цијене у 50 градова у 24 земље, ноћење у Грчкој је међу најјефтинијим у Европи. Сајтови наводе да су цијене у атинским хотелима снижене чак за 22 одсто у односу на прије пет година и да сад износе око 88 евра за двокреветну собу па је, тако, Атина заузела 13. мјесто на листи 50 европских метропола.

"Број туриста је у Атини порастао за 10 одсто и то први пут у посљедње три године. Број долазака страних туриста на атински међународни аеродром порастао је за 20,5 одсто у односу на прошлу годину и то су подаци који уливају наду", изјавио је Андреас Андреадис, предсједник Асоцијације грчких туристичких фирми.

Ове недјеље грчки премијер Адонис Самарас ријешава суштинска питања на два фронта: "тројка" експерата се враћа у Атину да провјери како Грчка испуњава задатке које су јој поставили европски повериоци, док, на унутрашњем плану, коалициони партнери у влади траже да се направе измјене у административној политици и спроведу евентуалне измјене у самом кабинету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана