Коимбра - духовни центар

Данијела Стоканић
Коимбра - духовни центар

Коимбра је један од најљепших португалских градова, који свим посјетиоцима одузима дах. Град је удаљен свега 228 километара од Лисабона и мјесто је са богатом историјом. Уз универзитет, који датира из давне 1290. године, главне знаменитости су двије градске катедрале и самостан Светог крста. Због огромног броја студената и универзитетске традиције, Коимбра се данас сматра духовним центром Португалије - чак је и фадо овдје другачији од лисабонског.

КОИМБРА ЈЕ СМЈЕШТЕНА на падини брда изнад ријеке Мондего, а красе је старе орнаментисане куће и типичне средњовјековне улице. Центар града назива се цидаде алта (горњи град), а чини га сплет уских улица, камених кућа и старих цркава.

У граду постоје важни археолошки остаци грађевина из времена кад је била римски град Аеминијум, попут добро очуваног аквадукта и криптопортикуса, као и из периода када је био главни град Португалије (од 1139. до око 1260).

PRACA DO COMERICO ЈЕ мјесто на којем је некад била стара пијаца, а данас је један од најатрактивнијих тргова у Португалији. На тргу су нанизани кафеи, а окружују га зграде орнаментисаних фасада, у којима су смјештене умјетничке и занатске радње.

Универзитет Коимбра је најстарији универзитет у Португалији и десети најстарији у Европи. Због својих монументалних грађевина и историје привлачи посјетиоце из цијелог свијета, што град чини важном туристичком дестинацијом.

Универзитет данас директно обликује културни живот Коимбре, а има око 20.000 студената.

Љуеима дас Фитас је студентски фестивал који се одржава сваког маја на крају зимског семестра и данас је једна од највећих студентских журки у Европи.

СТАРА КАТЕДРАЛА ИЗ 13. ВИЈЕКА једна је од најзначајнијих романичких грађевина у Португалији. Претпоставља се да је катедралу пројектовао мајстор Бернар, који је заслужан и за изградњу катедрале у Лисабону. Црква је у 16. вијеку дозиђивана - капела, зидови и стубови црквеног брода покривени су плочицама, а јужна капела и задњи дио цркве поново су саграђени у ренесансном стилу.

Нова катедрала је данашње сједиште градске бискупије и налази се у горњем дијелу града Алта де Цоимбра, у близини универзитета. Саграђена је 1541, а њен архитектонски стил био је инспирација многим црквама подигнутим у португалским колонијама.

Национали музеј (Мусеу Национал де Мацхадо де Цастро) смјештен је у некадашњој Бискупској палати с краја 16. вијека, а његову поставку чине предмети из римског периода, средњовјековни саркофази, романичке и готичке скулптуре у камену и дрвету, али и слике из 16-18. вијека.

ОВАЈ ГРАД ЈЕ ПОЗНАТ и по великом броју зелених површина. Ботаничка башта која се налази уз универзитет је пети најстарији парк на свијету.

С обзиром на то да је Коимбра универзитетски град, цијене су прилагођене студентском џепарцу. Кухиња се традиционално заснива на морским специјалитетима.

ИСТОРИЈА

Римљани су у првој половини другог вијека прије нове ере, у вријеме цара Августа, на мјесту гдје се данас налази Коимбра основали град Аеминијум.

Аеминијум је добио на значају послије провале Германа, који су у два наврата 465. и 468. разорили Конимбригу, тадашњи центар регије. Послије тога је сједиште бискупије пресељено у Аеминијум. А временом је Аеминијум преузео и име разорене Конимбриге, па је град на крају постало Коимбра.

ЦИЈЕНА                                                  УСЛУГА

Преноћиште                                          од 24 КМ

Пиће                                                        од 3 КМ

Кафа                                                       од 1,5 КМ

Улазница за музеј                              од 2 КМ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана