Кинези посјећују српски манастир због мелема

Taнјуг
Кинези посјећују српски манастир због мелема

Средњовјековни манастир Светог Ђорђа, задужбину Дејановића из 14. вијека посљедњих година посјећује све већи број вјерника из цијелог свијета у потрази за излијечњем од разних болести с обзиром на то да у овом манастиру на Старој планини монахиње справљају мелеме и чајеве који благотворно дјелују и помажу у излијечењу разних болести.

О мелемима из Темачког манастира, како је познат у народу јер се налази у близини села Темска на Старој планини прочуло се и до далеке Кине па је прије неколико недјеља у овај манастир дошла и велика група Кинеза у потрази за мелемима и чајевима, каже за Танјуг игуманија Ефросинија, старјешина манастира.

Према ријечима игуманије, ово је прва посјета манастиру групе људи из Кине, а монахиње су посебно изненађене с обзиром на то да је Кина позната по најдужој традицији коришћења алтернативне медицине, чајева и лијекова из природе у лијечењу разних болести.

"Сви су узели понеки чај и мелем, а обишли су и манастир и били одушевљени историјом и фрескама у њему", прича игуманија и додаје да су вјештину припремања чајева и мелема монахиње у овом манастиру научиле од руских монахиња које су послије Октобарске револуције дошле у ове крајеве.

У манастиру су 1936. године дошле мати Таифа и Марина, ћерке једног руског љекара из Москве који је, како каже игуманија, познат по томе да је лијечење биљем увео у званичну медицину у Русији још прије Другог свјетског рата.

Управо према његовим рецептима оне су и правиле лијекове па се убрзо прочуло у цијелој земљи након чега су у овај манастир почели да долазе људи из цијеле ондашње Краљевине Југославије.

Према причама старих монахиња, људе су овде довозили на воловским колима и на носилима, да би они одавде одлазили здрави, додаје игуманија.

"Мелеми се справљају, осим од биља са Старе планине и од планинског воћа, маслиновог уља, понегде се додаје и мало манастирске ракије коју печемо овде. Највише мелема правимо против псоријазе, разних алергија, синуса, опадања косе, херпеса, опекотина и многих других болести", прича Ефросинија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана