Кицбил - бисер Аустрије

Данијела Стоканић
Кицбил - бисер Аустрије

Кицбил, најпопуларније аустријско скијалиште, осим километрима стаза, туристе привлачи и одличним шопингом, многобројним кафићима и занимљивом архитектуром. Сњежни драгуљ Аустрије се налази у Тиролу у Алпима и има популацију од једва 10.000 људи, али током једне седмице у јануару, тај број се удесетостручи.

Разлог је легендарни спуст, најпрестижнија трка у Свјетском купу скијаша, на којој сви хоће да побиједе. Та трка може да се упореди са Вимблдоном у тенису, Великом наградом Монака у "формули 1" или турнејом четири скакаонице у ски-скоковима. Старт Штрајфа, стазе на којој се вози спуст, налази се на надморској висини од 1.665 метара у Ханенкаму и послије спектакуларних 3.312 метара долази циљ на висини од 802 метра, скоро у центру града.

Најстрмији дио стазе носи назив Маусфал, који има пад од 85 одсто и у њему скијаши достижу брзину од 140 километара на час при лету од 80 метара.

И док се спуст вози дуж Штрајфа, стаза за супервелеслалом носи име Штрајфалм, а писта за слалом зове се Ганселернханг. Током викенда када су трке у Кицбилу, смјештај је врло тешко наћи у центру, пошто је он резервисан за скијашке тимове, али је срећа што је то мјесто окружено низом малих мјеста, који нуде аквалитетан смјештај.

Тако у Аураху, који се налази на само пет километара од центра Кицбила, током те седмице можете да нађете смјештај за око 40 евра по особи.

Кицбил је једно заиста лијепо мјесто, са уређеним шеталиштем, дуж којег можете да нађете бројне радње, међу којима је и ексклузивна продавница Луја Витона. Многи већи градови то немају.

У Кицбилу можете да нађете и велики број ресторана са домаћом кухињом, у којима можете да уживате у правим аустријским кобасицама, а обавезно морате да обиђете и неку од кафана, по којима је то мјесто веома познато.

Незаобилазна је и Гоинга, мјесто које је удаљено неких десетак километара. Тамо се налази хотел "Штанглвирт", који својим посјетиоцима нуди уживање у Тиролу и то на посебан начин. Тако на најнижем нивоу постоји ресторан који се налази одмах поред штале за краве, па ако имате жељу, можете и да храните неко теленце на флашицу.

Стаза Сент Јохан

Ако вам скијашке стазе у Кицбилу брзо досаде, идите у Сент Јохан, који се налази на око 20 километара на путу до Салцбурга. Тамо смјештај није добар као у Кицбилу, али су стазе заиста изазовне, не иду толико у висину, као што је случај у једном од најпознатијих ски-центара не само Аустрији, већ и цијелој Европи.

Услуге                                     Цијене

Смјештај                                  60 КМ

Ски-пас                                   300 КМ

Храна за дан                           40 КМ

Провод (кувано вино, кобасице, пиће) 40 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана