Катар - мала, али богата земља која спаја неспојиво

Agencije
Катар - мала, али богата земља која спаја неспојиво

На данашњи дан далеке 1878. године, племена Катарског полуострва ујединила су се у једну државу. Декретом донетим 21. јуна 2007. године, 18. децембар се прославља као Национални дан Катара и чини се да је сваке године фешта све занимљивија уз бројне спортске и културне манифестације и више него атрактиван ватромет.

Једна од најмањих земаља Персијског залива данас је једна од најбогатијих. Малобројно локално становништво богатство је најпре стекло израњајући шкољке пуне бисера, а потом су открили налазишта природног земног гаса, од којих и дан-данас зарађују.

Цео један кварт Дохе, главног града Катара, у част ронилаца и риболоваца назван је Перла (Пеарл) и краси га скулптура огромне шкољке. Уколико вас занимају скупи и ексклузивни аутомобили, наћи ћете их управо у овом делу града, јер је ту смештен највећи број ауто-салона.

У последњих 30 година Катар се драстично променио, па сада у Дохи на сваком кораку можете да видите велелепне небодере, попут оних у Њујорку, Шангају или Сингапуру. Ипак, колико год се труде да прате трендове у архитектури, Катарци се не одричу свог културно-историјског наслеђа, па исто тако, попут модерних грађевина, на сваком кораку можете да видите и старе објекте.

Најбољи пример за то је можда зграда Националног музеја. Грађевина карактеристична по томе што нема ни један једини раван зид, а чији дизајн потписује чувени архитекта Жан Нувел, смештена је одмах поред старе зграде која ће у наредном периоду бити само реновирана. Изградња Музеја коштала је читавих 400 милиона долара.

 

Уколико вас пут случајно нанесе у Доху, обавезно посетите Националну библиотеку. Осим најновијих наслова, климатизованог простора, кафића, дечје играонице и бројних тематских студија које школарци и студенти користе потпуно бесплатно, посебан угођај приредиће вам историјски део који чува тајне прошлости. У стакленим витринама могу се наћи свете књиге, различите мапе, енциклопедије о здрављу и животињама, али и документи о настанку катарске државе.

 

Ваља споменути и кварт Сук Вакиф, који се налази у непосредној близини једне од палата емира Тамина бин Хамада ал Танија. Тамо ћете можда најбоље доживети дух традиционалног Катара, јер управо на том месту можете да испробате локалне специјалитете и слаткише.

 

Поред обиља ресторана и продавница сувенира, традиционалне ношње, хране и кућних потрепштина, у овом кварту налази се и велика тржница соколова. Ко не воли ове прелепе птице грабљивице, може да посети ергеле камила и коња. Можда звучи невероватно, али те ергеле налазе се у самом центру старог дела града, који од емирове палате раздваја само један булевар.

 

Још једна од атракција коју би вредело посетити јесте и културно село. Осим маленог, али веома лепо уређеног амфитеатра и ниских зграда у којима су смештене бројне институције, пажњу ће вам сигурно привући климатизован плочник. Да, да, добро сте прочитали. Како би доскочили високим температурама, које током летњих месеци ни ноћу не падају испод 30 степени, Катарци су осмислили начин да се расхладе и да при томе уживају напољу.

 

Српски држављани у Дохи могу да остану највише месец дана као туристи, а уколико вам се град свиди за живот, мораћете да пронађете неки посао, како би вам послодавац обезбедио радну визу.

Путници који у главном граду Катара преседају на друге летове могу да добију транзитну визу која важи 96 сати, односно четири дана.

Катарска валута је риал, али у свим продавницама за плаћање подједнако можете да користите и евре или доларе. Ако се ипак одлучите да плаћате домаћом валутом, у мењачницама ћете за један евро или долар добити четири риала.

 

Најбољј период да посетите ову малену земљу у Персијском заливу је од почетка новембра до краја марта. Температуре су тада најсличније нашем лету и пролећу, па без проблема можете и да се бућнете и пливате у мору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана