Капри оаза за умјетнике и џетсетере

Ј. Перишић, Љ. Симић
Капри оаза за умјетнике и џетсетере

Острво Капри је монденско љетовалиште које већ деценијама важи за једну од најпосјећенијих туристичких дестинација на медитеранском дијелу италијанске ривијере.

 Смјештено је на јужној страни Напуљског залива крај Сорентинског полуострва, са истоименим градом Анакапри и са 7.278 становника. Карактерише га необичан рељеф који је настао пуцањем приобалног дијела Сорентинског полуострва, а затим и његовим потонућем у море. Све ово у комбинацији са богатом историјом, луксузним вилама и благостањем на улицама учинило је да острво Капри постане омиљена космополитска дестинација. На његовој обали, на врху његових стијена, у невјероватној природи често су сједили европски умјетници, књижевници који су у тишини, уз шум мора и цвркут птица, стварали своја дјела. У другој половини 19. вијека постао је популарно одредиште европских умјетника, књижевника и других славних личности. Истакнути умјетници Џон Сингер Сарџент и Франк Хајд били су на острву крајем 1870-их. На острву су виле имали и Максим Горки, Норман Даглас, Фридрих Алфред Круп, Курцио Малапарте, Аксел Мунте, Емил фон Беринг и Кристијан Вилхелм Алерс. Иако релативно мали, дугачак шест а широк три километра, Капри представља прави мамац за туристе из читавог свијета, а током 50-их постао је популарно одредиште свјетског џет-сета. Централни трг Каприја задржао је умјерену сеоску архитектуру, али је начичкан скупим бутицима и ресторанима. У локалној архитектури могу се видјети утицаји Римљана, Викинга и Арапа.

До острва се долази искључиво бродом. Када се приђе до самог острва, поглед је заиста задивљујући, а таквим га чине мистериозне пећине као и запањујући врхови. Најљепши доживљај на острву свакако је посјета Плавој пећини (Blue Grotto) у којој се свјетло рефлектује од морске воде и обасјава свод.
За вријеме љета има пуно туриста, најчешће једнодневних излетника из Напуља и Сорента. Ко једном посјети Капри, не мора више никад да се врати јер ће га сигурно памтити цијели живот, по љепоти, али и "најјачим" цијенама у читавој Италији.

Храна

На Каприју, као и у цијелој Италији, добро се једе. Мало скупљи ресторани налазе се око трга Пјацета, док нешто јефтинију храну нуде ресторани ван трга и у Анакаприју. Кухиња је слична медитеранској, подразумијева доста маслиновог уља, парадајза, босиљка, срдела, коморача и плодова мора. Они који конзумирају алкохол, поред вина, вјероватно ће жељети да пробају ликер од лимуна "лимончело" по којем је Капри такође познат.

 

Услуге                                                                       Цијене

Смјештај                                                                   80 - 1.200 КМ

Ручак за једну особу                                                            37 КМ                                                                   

Лежаљка                                                                             25 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана