КAНКУН - град предивних плажа

Јелена Бјелица
КAНКУН - град предивних плажа

Канкун је луксузно љетовалиште које је смјештено на полуострву Јукатан у Мексику, на обали ривијере Маја која заузима 150 километара најљепше обале Карипског мора.

Свјетски је позната туристичка дестинација, једно од најтраженијих и најпознатијих љетовалишта на свијету. Годишње га посјети више од три милиона туриста. Плаже Канкуна сврставају се међу најљепше на свијету, а оне полако постају његов заштитни знак.

У туристичким проспектима представљају га као "град који никада не спава" или "најближе што се може прићи рају"… Послије само неколико дана проведених у овом граду схватићете - не претјерују. У Канкуну је море заиста тиркизно као на фотографијама, плаже бескрајно дуге са готово бијелим пијеском, вода пријатна за купање, ноћни провод "луд". Довољно да, пакујући кофере за повратак кући, размишљате - како опет доћи.

Канкун се састоји од малог копненог дијела и дугачког острва које је спојено са копном мостовима. Највећи дио живота у Канкуну се одвија на острву, у такозваној хотелској зони, у којој се налазе бројна одмаралишта и хотели највише класе.

КУКУЛКAН БУЛЕВAР је главна улица која пролази кроз цијело острво, а дуж које се редају ресторани, ноћни клубови и тржни центри. Острво од копна одваја пространа лагуна. Ка њој су окренуте бројне марине и пристаништа, неколико голф терена, а у самој лагуни налази се неколико острва.

Дуж 23 километра дуге обале, с обје стране полуострва, налази се око 150 хотела са око 23.000 лежаја.

ЕПИТЕТ "ГРAД КОЈИ НИКAДA НЕ СПAВA" Канкун је заслужио због доброг провода. Осим "лудих" ноћи у чувеним дискотекама и клубовима овај град је ништа мање забаван током дана. Скијање на води, лет параглајдером над величанственим Карибима, тура роњења, вожња кајаком, дружење са делфинима или блиски сусрет са ајкулама ... све је могуће.

Канкун је прекривен зеленилом. И најмања слободна површина овдје је под травом, палмама или аутохтоном мангровом. Обична шетња изван града претвара се у праву авантуру јер је овдје дом лемурима, паунима, мравоједима или игуанама. Зато, уз стандардне саобраћајне знаке дуж булевара, има и оних који упозоравају на спорију вожњу јер нека животиња може истрчати на пут. Ту су и знаци на могућу опасност од крокодила - има их у преосталим мочварама у најјужнијим дијеловима града.

Историја

Звучи невјероватно, али Канкун је стар свега пола вијека. Прије 50 година овдје је било село са само 120 становника.
Званично је основан 1970. а годину раније банка Мексика је пројектовала развој овог мјеста као туристичке зоне.

 

УСЛУГЕ ЦИЈЕНЕ

Десетодневни боравак од 4.000 КМ

Преноћиште од 170 КМ

Кафа од 4 КМ

Сок од 6 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана