Канадско село у које су Викинзи стигли прије Колумба

б92
Foto: принтскрин

На самом сјеверу Њуфаундленда у Канади налази се село за које се сматра да су га населили Викинзи још 1021. године - Ланси Медоуз.

 

Према истраживању које је недавно и објављено у магазину Натуре, а пренео га је ЦНН, Викинзи су "престигли" Колумба и постали први људи који су прешли Атлантик до Америке.

Стабла посјечена металним оштрицама, какве староседилачко становништво није познавало један су од трагова које су Викинзи оставили за собом. Сјеверноевропски морепловци и ратници имали су изванредне вјештине градње бродова, али недостајало им је сировине па су кренули у потрагу за алтернативним изворима, сматрају историчари.

Ланси Медоуз могао би да буде легендарни Винланд, овјековечен у викиншким сагама као мјесто које се користило за обнављање залиха хране прије кретање на експедиције према западу, или пак повратка на исток, натраг на Гренланд. Неки стручњаци вјерују да су Викинзи стигли чак до Сјеверне Америке и Великих језера, иако су докази о томе на нивоу нагађања.

Колико су се Викинзи задржали у Ланси Медоуз није познато, али се сматра да се ради о неколико година, највише деценију. Претпоставља се како је отприлике стотињак Викинга за собом оставило грађевине које наликују нордијским зградама на Гренланду и Исланду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана