Како се (не) треба облачити у свијету?

Танјуг
Како се (не) треба облачити у свијету?

Током овог љета становнице Њујорка моћи ће да несметано шетају у топлесу градским улицама док је, истовремено, полиција у Пекингу упозорила жене да не носе мини сукње и другу провокативну одјећу у аутобусима, а то су само неки од примјера различитих и, често, необичних правила у свијету кад је ријеч о одјевању.

У допису послатом свим полицијским станицама у граду, власти Њујорка подсјећају припаднике снага реда да шетња голих прса не представља никав прекршај не само за мушкарце, већ ни за жене и да полицајци не треба да кажњавају нити приводе даме које ће овог љета шетати наге до струка, већ да им притекну у помоћ уколико је то потребно.

У Њујорку је још 1992. донијет закон којим је женама допуштено да ходају у топлесу у случају великих врућина. Мало ко од грађана, али и полицајаца, међутим, зна за његово постојање.

Истовремено, полиција у главном граду Кине упозорила је жене да не носе мини сукње, кратке панталонице или другу провокативну гардеробу у аутобусима и метроу, током врућих љетњих мјесеци, како би избјегле сексуална узнемиравања.

Жене треба такође да се заклоне кесама или новинама и сједе или стоје у нижим дијеловима превоза, прије него у подигнутим сједиштима, како би избјегле да буду кришом фотографисане, наведено је у упутству саобраћајног одјељења бироа за јавну безбједност Пекинга, које је објавио лист “Чајна Дејли”.

Жене у Пекингу се често жале на пипкања и друга узнемиравања у пренатрпаним градским аутобусима и метроу, а већина аутобуса у главном граду нема сигурносне камере тако да је властима тешко да дођу до доказа о узнемиравању, док је најтежа казна за сексуално узнемиравање 15 дана затвора.

Сличну одлуку донијеле су крајем прошле године и власти у Свазиленду, које су забраниле ношење мини сукњи и фармерки са плитким појасом, сматрајући да таква одјећа делује провокативно и може да наведе на силовање.

Па ипак, у тој малој држави на југу Африке сваке године хиљаде младих жена, дјевица обнажених груди, дефилују испред краља, што је сасвим дозвољена пракса.

На другој страни свијета, званичници у популарном одмаралишту Вајлдвуд у Њу Џерсију разматрају ових дана усвајање прописа којима би се посјетиоцима и становницима овог града забранило да носе спуштене и широке панталоне у “јога” стилу, а било би обавезно да послије осам сати увече носе кошуље и ципеле током шетње, преноси “Дејли мејл”.

Прије три године, полицајцима и полицајкама у Мидлендс Весту у Великој Британији наложено је да носе “дискретан доњи веш”, у “примјереној боји”, што је покренуло скандалозне гласине о инспекцији.

У Кливленду је један стари закон забрањивао женама да носе кожне ципеле, пошто би им се веш могао одразити на добро изгланцаној површини, док у Аризони затвореници морају да носе ружичасте дуге гаће како би им се одузело на мужевности, наводи француски лист “Експрес”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана