Кадиз - град плажа

Јелена Бјелица
Кадиз - град плажа

Кадиз, један од најстаријих европских градова, познат је по прекрасним плажама, величанственој катедрали и једном од највећих свјетских карневала. Данас је Кадиз једно од најљепших шпанских обалских мјеста, град у којем историју можете осјетити на сваком кораку.

ОНО ШТО ЈЕ ПОМАЛО неуобичајено јесте то што је тамошња лука и даље веома прометна и значајна, али атмосфера није нимало типична за лучке градове, у којима се обично тешко кретати. Напротив, Кадиз је врло угодно мјесто, гдје сасвим опуштено можете да ходате градским улицама и упијате све што вам град нуди - богато историјско језгро, златне пјешчане плаже, паркове са егзотичним биљем, неосвојиве градске зидине...

Најпознатија знаменитост у Кадизу је катедрала са импозантном златном куполом. Њена градња је започела у “златном добу” Кадиза, у 18. вијеку, када се у тадашњу главну шпанску луку слијевало богатство из колонија.

Најбољи поглед на катедралу пружа се са обале, али и она сама пружа одличну прилику за уживање у градским визурама.

НА ЈЕДАН ОД ДВА торња, Торе де Пониенте може се попети и уживати у импресивном погледу на Кадиз, његов залив и Атлантик.

Међу зидинама опасане морске обале и историјског језгра, на западном дијелу града, налази се најљепши градски парк - парк Геновес. И он је изграђен у “златно доба” Кадиза, али је временом доживљавао бројне преправке и надоградње. Данас се у њему налазе бројне занимљиве биљке, језерца и фонтане, те разни споменици. Дрвеће и грмље често су подшишани тако да чине занимљиве облике, па би могли чак и да вас насмију.

Обавезно треба обићи и Плаза де Еспана, трг који се налази у сјеверозападном дијелу Кадиза. То је један од најзначајнијих градских тргова јер се на њему налази велики споменик шпанском уставу из 1812. године.

КАРНЕВАЛ У КАДИЗУ нашироко је познат и на гласу је као највећи у Шпанији. Службено траје десетак дана, али многи се веселе и неколико дана прије и послије службеног дијела програма, док припреме трају и пола године или више.

Плаже у Кадизу и околини су посебно лијепе и чисте.

У самом историјском центру налази се пјешчана Ла Цалета, најпознатија градска плажа. Смјестила се између два двораца - Санта Каталина и Сан Себастијан, а тек нешто даље налази се катедрала. Ипак, омиљена градска плажа је Викторија, дуга више од два километра, а широка готово 200 метара. Уз њу се налазе и бројни угоститељски објекти.

Историја

Гадир, како се некада звао, саградили су још Феничани, више од хиљаду година прије нове ере. Нажалост, из тадашњег времена остало је веома мало, с тим да се ради о старим ископинама које нису тако добро очуване. Касније Кадиз пада у руке Картажана, да би га потом освојио Рим и дуго држао под својом влашћу. Тада Кадиз доживљава свој прави процват, захваљујући томе што је био сједиште римске колоније и значајна поморска лука. Пад Римског царства у петом вијеку означава и поступни пад значаја овога града.

УСЛУГЕ                                                             ЦИЈЕНЕ

преноћиште                                                         од  80 КМ

ручак                                                                    од  15 КМ

сок                                                                       од   5 КМ

кафа                                                            од   3 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана