Кад милиони Кинеза крену на одмор...

www.telegtaph.co.uk
Кад милиони Кинеза крену на одмор...

Када већина људи крене истог тренутка на одмор у земљи која има 1,3 милијарде становника, може се очекивати приличан хаос у коме је понекад неопходно да интервенише и полиција.

То се управо десило када је један од најпопуларнијих националних паркова у Кини због гужве, уз помоћ наоружане полиције, морао да буде евакуисан. Влада је обећала да ће стотине хиљада туриста ипак стићи до својих одредишта, а коришћење полиције оправдала је потребом да се "сачува ред" и гарантовала да ће сви они који су се упутили на одмор за вријеме такозваног "Златног викенда" уживати.

У сриједу су призори у заштићеном националном парку Жижајгоу у средишту провинције Сечуан заиста изгледали апокалиптично када је десетине хиљада кинеских туриста кренуло у парк који је познат по својим прелијепим водопадима и каскадним језерима. Због ризика да ове природне љепоте услијед великог броја туриста који су се одједном појавили буду угрожене, улазак у парк је био дозвољен само у специјалним кружним електричним аутобусима.

Преко 40.000 хиљада туриста у једном тренутку направило је ред за улазак у парк од неколико километара, а неки су рјешили да ствар узму у своје руке тако што су блокирали пут све док им није било дозвољено да се укрцају.

То је довело до тога да је врло брзо свих 400 аутобуса било заглављено у маси људи, па је морала да интервенише наоружана полиција и да евакуише 2.000 заглављених особа. Парк се уобичајено затвара у 7 сати увече, али је евакуација заглављених туриста трајала све до 10 сати.

Управа парка се извинила због непријатности кој су доживелил посетиоци, али су ипак њих оптужили за изазивање овог хаоса. Гужве су у неку руку могле да буду и очекиване јер је у овој години у Кини дошло до фантастичног повећања од 20% у домаћем туризму.

Више од милион људи је рецимо похрлило на обале Западног језера у Хагжу, док се близу 175.000 људи нагурало испред Забрањеног града у Пекингу.

Због изузетно великих гужви влада је предложила да се све ове области ставе под јачу контролу, направе ефикаснији планови за безбједност и уведу стриктна правила понашања туриста.

За многе Кинезе, два "Златна викенда", један у октобру и један за вријеме кинеске нове године, су њихови једини годишњи одмори, али са јачањем економије земље и све већим бројем становника који себи могу да приуште путовања настају проблеми са прихватом толиког броја људи у већини туристичких одредишта.

У уторак је пак, кинеска влада објавила и књижицу-приручник на 64 стране за кинеске туристе са смјерницама како се треба понашати када се путује у инострантсво, како би у јавности кинески туристи побојшали свој имиџ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана