Кад је најбоље путовати са бебом на море?

GS
Foto: X.com

Љето је ту и увелико планирате одмор, али овога пута нисте сами, ту је и ваша малена бебица. Бојите се како ће беба поднијети пут и боравак на мору? Слушајте савјете педијатра, пакујте кофере и крените на море.

Како путовати

Беба с навршена два мјесеца може да буде сјајан сапутник. Кад почне лијепо да напредује, нема здравствених тегоба, а примила је прве вакцине, већ може на пут. Али водите рачуна да превозно средство буде адекватно. Најбоље је да се путује авионом. Ако не, онда аутом који има климу, а ако идете возом, узмите кола за спавање. Одабрана дестинација требало би да има све хигијенске услове, педијатра, добро опремљену апотеку. Најбоље је на пут кренути увече или у раним јутарњим сатима, да би се избјегле највеће врућине. Родитељи треба да понесу довољно течности, лако сварљиву храну и воће.

На плажу прије 11 и послије 17 сати

Кад породица стигне на одредиште, на плажу би требало да иде ујутру до 11 сати, као и по подне послије 17 часова. Родитељи не треба да износе бебу директно на сунце. Море је најчистије ујутру, па је најбоље да се тада купају с бебом. Свијетла памучна гардероба и шеширић се подразумијевају. Што се тиче коришћења заштитних крема, педијатри савјетују да се прије коришћења беби нанесе мала количина на подлактицу и 24 сата прати да ли ће да се појави осип, црвенило или свраб. Одојчад старију од шест мјесеци требало би мазати заштитним фактором већим од 15. Крему нанесите 20 минута прије изласка на сунце. То понављати свака два сата и обавезно послије купања. Сунцобран је на плажи обавезан.

Опрезно с храном

Дијете би требало да пије прокувану или флаширану воду. Пажљиво бирајте храну, а готове кашице можете понијети и од куће. Ако дође до цријевне инфекције, која се манифестује повраћањем или проливом, добро је да код себе имате пробиотик. Обавезно понесете сируп за обарање температуре и дајте га дјетету само у случају да добије температуру 38,5 степени. Ако то потраје, одмах потражите савјет љекара.

Први улазак у воду

Постоје мали трикови да ваша беба не добије страх од воде. Дијете ће се на почетку сигурно уплашити буке и таласа и плашиће се да уђе у воду. Нипошто немојте ништа да радите на силу. Почните с постепеним квашењем и прилагођавањем на воду, најбоље у базенчићу покрај мора или у топлом плићаку. Држите бебу у наручју, јер ће се тако најлакше опустити јер зна да је у сигурним рукама.

Јун и септембар су најбољи

Најбоље је да љетовање планирате током јуна или септембра. Јул и август су превише топли, сунце је прејако, а то неће пријати ни вама ни беби. Апартман је добар вид смјештаја, јер иако сте на одмору, флашице морају да се стерилишу, вода да се прокувава, а ни потребу за фрижидером не треба занемаривати, преноси Стил.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана