Језеро Мемфремагог: Дом за чудовишта

Агенције
Језеро Мемфремагог: Дом за чудовишта

Граница између Квебека и Вермонта пролази кроз фарме, шуме и излази на малу плажу језера Мемфремагог гдје се, вјерују становници овог краја, налази чудовиште дугачко 10 метара.

Ако се у овим глацијалним водама неман ипак не налази, онда су највеће знаменитости овог краја прелијепа брдовита обала и шармантни градићи: Њупорт, Вермонт и Магог.

Њупорт изгледа помало једнолично. Углавном га чине мале, приземне куће од фасадне цигле, чији власници одлазе на вечере у помало запуштене ресторане брзе хране.

Нешто љепши доживљај овог мјеста можете добити у близини цркве гдје се мјештани сваке недјеље окупљају.

Магог је нешто већи и чине га куће у Викторијанском стилу. У центру града налази се огроман број разноврсних продавница и бутика, а обавезно треба обићи и градски парк поред воде гдје шетају његови становници.

У том парку можете видјети и знак који вас упућује да тражите Мемфре, митско чудовиште ком је име наденуо Жак Босвер, самопрозвани “драконтолог”, иначе и сам становник Магога.

Босвер, који је умро 2006. био је прави канадски амбасадор Мемфреа, а његову мисију је наставила Барбара Мелој из Историјског друштва Њупорта “Мемфремагог”.

Они су за своју причу имали и извјесне аргументе: викиншке петроглифе пронађене на врху планине у близини језера на којима је била представљена џиновска змија. Такође, када су касније Европљани населили овај дио Америке, домороци су их упозорили да не пливају пошто воду насељава исто такво чудовиште.

Наравно, и Босвер и Малојова тврдили су да су својим очима видјели звијер.

“Када сам је видела први пут, долазила је из правца канадске границе. Мислила сам да је ријеч о скијашима на води, јер се кретала тако брзо, али када је скренула ка југу, паралеллно с путем, могла сам да видим њену главу сличну коњској, дугачак врат и огромно тијело. Онда се поново окренула и отпливала у маглу”, рекла је Малој у једном интервјуу.

Вриједи рећи да она не важи за некога ко је изгубио разум или просто тражи пажњу. Она тврди да сада ређе говори о чудовишту, пошто јој је “та ствар донијела много фрустрација”.

Ипак, и даље тврди да чудовиште постоји, да је паметно и да се дуж 45. паралеле дешавају чудне ствари (иначе, многи тврде да су управо ту видели бигфута или НЛО).

Зато је Малој окупила очевице чудовишта и на другим језерима. Мемфремагог није, дакле никакав изузетак, будући да древни рептили пливају и у језерима Симур, Вилоби и Кристал Лејк.

Ако је заиста живјела на дну језера, Мемфре би вјероватно била Сауроптеригијан, водени рептил, који је крајем Креде био веома распрострањен, али је ишчезао када и остали диносауруси.

То значи да би Мемфремагог заправо требало да посјећују научници, а не хорде љубитеља планинарења, пливања или бициклизма.

Многи мисле да је Мемфре измишљено чудовиште, а да је Босверов циљ био да привуче туристе у овај крај.

Међутим, ово створење није комерцијализовано. Овде нећете наћи никакву мајицу са његовим називом, нити фигурицу у облику “коњске главе”.

Малој, наиме, чува права на име овог чудовишта и имала би могућност да продавца таквих сувенира тужи и добије одштету од чак 100.000 долара.

Све и да је заиста ријеч о “кварном” привлачењу туриста, ни један од њих није преварен.

Можда, наиме, овдје нећете наћи чудовиште, али ћете свакако видјети прелијепу природу сјевера и упознати крајње занимљиве људе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана