Један од најпосјећенијих градова забрањује изнајмљивање станова туристима

Срна
Foto: Агенције

БАРСЕЛОНА - Власти у Барселони, једном од најпосјећенијих градова у Европи, саопштиле су да желе да забране изнајмљивање станова туристима до 2029. године да би се ублажио недостатак стамбеног простора у другом по величини граду у Шпанији.

Важеће дозволе за краткорочно издавање 10.101 стана путем платформи као што су "Ер-би-ен-би" и "Хоумвеј" неће бити обновљене када истекну у новембру 2028. године, рекао је на конференцији за новинаре градоначелник Хауме Колбони.

Он је истакао да град не може да дозволи да се толики број станова користи за туристичку дјелатност у вријеме отежаног приступа становању и када очигледно постоје негативни ефекти туристичке преоптерећености.

"То значи да ће од 2029. године туристички станови у данашњем смислу нестати из града Барселоне", напоменуо је градоначелник.

Градови попут Берлина, Париза и Барселоне наводе да веб-сајтови за издавање станова туристима онемогућавају мјештанима да пронађу дугорочни смјештај. Друга посљедица је раст цијена на тржишту некретнина, пренио је АФП.

Колбони је рекао да је бум краткорочних изнајмљивања у Барселони допринио да кирије порасту за 68 одсто, а трошкови куповине куће за 38 одсто.

Неколико локалних удружења позвало је на демонстрације 6. јула под паролом: "Доста! Зауставимо туризам!"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана