Јaмајка - острво рајских плажа

Јелена Бјелица
Јaмајка - острво рајских плажа

Престоница реге музике, опуштеног живота, с најљепшим плажама, тиркизним морем и спектакуларним заласцима сунца, Јамајка се сматра једним од најљепших острва Кариба.

 Острво са шест планинских вијенаца, 120 ријека, неколико водопада, око 120 километара дугих пјешчаних плажа, бујне вегетације нуди разноврсне садржаје и врсту смјештаја за свачији џеп. Од врхунских хотелских комплекса за свјетски џетсет до програма “Упознајте народ” гдје вам Туристички савез Јамајке обезбјеђује боравак у локалној породици са сличним интересовањима као што су ваша.

Туристи имају могућност да се баве разним активностима као што су јахање, голф, роњење, гњурање, једриличарство, рибарење...

Већина љетовалишта је на сјеверној обали гдје су плаже са бијелим пијеском, а вегетација бујна.

Најпознатије љетовалиште на Јамајци са дугим пјешчаним плажама је Негрил. Плажа у Негрилу, позната под именом Плажа од седам миља, сматра се једном од десет најљепших на свијету. Око плаже се налазе огромне палме и друго растиње, практично прашума у којој су скривене куће-хотели. На самој плажи налазе се кафићи који најчешће нису ништа друго него бар на отвореном. Вода на плажи је тиркизна, “као на филму” и кристално чиста. Оно што Негрил чини изузетним и сасвим налик Медитерану јесте каменити дио који се налази неколико километара даље, с друге стране градића. Стијене и вода, куће и ресторани на литицама…

Каже се да ниједан одмор на Јамајци није комплетан без посјете спомен-кући писца Ноела Кауарда - јер има најљепши видиковац на острву који је некада давно био осматрачница пирата.

Путовање тим острвом посјетиоце повезује са природом и њеним љепотама, које посебно могу да се виде у водопадима.

Реге, музика Јамајчана, рођена је у Кингстону, односно у главном граду. На крају уског полуострва налази се рибарско мјесташце Порт Ројал, које је до 1692. године било главно сједиште опасних гусара. Необично лијепо обликовани сталагнити и сталактити у Грин Грото пећинама одвући ће посјетиоце у нестварни свијет подземних љепота. На 40 метара испод земљине површине налази се подземно језеро у којем живе слијепе рибице.

Храна на Јамајци је изузетна, а ресторана има разних и за свачији џеп.

Историја

Колумбовим искрцавањем 1494. Јамајку заузимају Шпанци, а 1655. Енглези. Током британске владавине постаје највећи свјетски извозник шећера, што је постигнуто масовним довођењем робовске радне снаге из Aфрике. Јамајка је помало добијала независност од Уједињеног краљевства а 1958. године је постала провинција у склопу Федерације Западних Индија. Пуну самосталност послије напуштања Федерације добија 1962. године.

Цијене:

Кафа од 2 КМ

Сок од 4 КМ

Коктел од 6 КМ

Брза храна од 6 КМ

Преноћиште од 80 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана