Јадран најсигурнији, али и најскупљи

Милијана Латиновић
Јадран најсигурнији, али и најскупљи

Бањалука - Туристи који годишњи одмор планирају да проведу на грчким плажама, Црногорском или Хрватском приморју то задовољство платиће у просјеку 100 марака скупље него лани.

У туристичким агенцијама широм РС кажу да је до поскупљења дошло због осјетног пада продатих аранжмана за Турску, која је годинама била хит дестинација за љетовање. Туристички радници потврђују да је због тероризма у овој земљи све мање оних који се одлучују да тамо љетују, а као замјенске дестинације углавном бирају Грчку, Црну Гору или Хрватску. Нижим цијенама не могу привући туристе ни у Египат и Тунис.

У Туристичкој агенцији "Сани травел" из Бањалуке кажу да су до сада продали највише аранжмана за љетовање у Грчкој.

- За десет полупансиона на Крфу у хотелу и превоз потребно је издвојити 689 КМ по особи - рекли су у "Сани травелу".

Многи желе да се одмарају на Родосу и Закинтосу, а не заостаје потражња ни за Црногорским и Хрватским приморјем.

- Десетодневни хотелски смјештај у Макарској кошта између 490 у јуну до 609 марака у августу, док је за десет дана у Будви потребно издвојити 1.065 КМ - рекли су у овој агенцији.

У бањалучкој агенцији "Смиљић" кажу да су припремили специјалне понуде за Црногорско приморје, те да су до сада распродали 60 одсто ових аранжмана.

- За осмодневни боравак у Игалу туристи плаћају 199 КМ, а први полазак је 11. јуна. По специјалној понуди за седам дана у Хрватској у мјесту Башка Вода потребно је издвојити 364 марке - рекли су у овој агенцији.

Додају да десет дана на Халкидикију кошта 383 КМ, а у цијену је урачунат и превоз аутобусом. У добојској агенцији "Истра турс" потврђују да је дошло до промјене цијена у односу на прошлу годину за око 100 марака.

- За седам полупансиона на Халкидикију у Грчкој потребно је 585 КМ и то је једна од најтраженијих дестинација, док је за Црну Гору цијена за седам полупансиона око 500 КМ - рекли су у овој агенцији.

Додају да је најмање заинтересованих за љетовање у Хрватској јер седам полупансиона кошта од 1.000 до 1.200 марака, дупло више него за одмор на плажама у Грчкој.

Становници Бијељине ових дана највише резервишу аранжмане за Црну Гору и Грчку. У Туристичкој агенцији "Хепи травел" истичу да су цијене љетовања у односу на прошлогодишње више за пет до десет одсто.

- За седам полупансиона у Паралији потребно је 510 марака, док је цијена седмодневног аранжмана у Сутомору 458 КМ - рекли су у овој агенцији.

Сезонци

Да све више туриста одлази на Хрватско приморје на љетовање показује и огромна потражња за сезонским туристичким радницима. Процјењује се да би ове године број сезонаца могао да премаши лањских 42.000, а само у угоститељству тај број би могао достићи 30.000.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана