Инзбрук - олимпијски град

Јелена Бјелица
Инзбрук - олимпијски град

Инзбрук је сједиште Тирола и највиши алпски град, смјештен на 575 метара надморске висине - између планина Нордкете на сјеверу и Пачеркофел и Зерлес на југу. Инзбрук је пети по величини град у Аустрији, смјештен у западном дијелу државе, 500 километара од Беча.

Познат је као један од ријетких великих градова у централном дијелу Алпа и стога је један од чувених алпских зимских центара. Два пута је био домаћин Зимских олимпијских игара, 1964. и 1976. године.

ОБЛИЖЊИ АЛПИ ИЗДИЖУ се стрмоглаво изнад долине, затварају град са југа и сјевера, па се он развијао дуж долине ријеке Ин. Данас у Инзбруку живи око 120.000 становника и по томе је пети по величини град у држави.

То је прекрасно мјесто, са одличном понудом за госте и невјероватним стазама и ски-лифтом, познатим оближњим скијашким центрима и скијањем током цијеле године на глечеру Стубаи.

У аустријском скијалишту Инзбрук постоји директан приступ стазама дугим 130 километара, са 57 индивидуалних писти и 59 ски-лифтова. Са пистама изнад 2.500 метара, скијање и сноубординг су вам обезбијеђени током цијеле сезоне. Инзбрук може да допуни природни снијег на 203 километра стаза са 14 сњежних топова, док 59 ски-лифтова може да повезе 3.000 скијаша/сноубордера по часу.

ОСАМ СКИЈАЛИШТА У ОКОЛИНИ Инзбрука, као и глечер на Стубаију, отворени су 365 дана годишње. Удаљеност ових скијалишта је од 15 до 45 минута од центра града. 
Ски-аутобуси нон-стоп превозе од свих већих хотела и иду до свих главних тачака скијашких стаза.

Ски-пас важи за све скијашке области и нуди најбоље могућности у Европи.

Природа терена варира и углавном је за напредне скијаше, иако има и изазова у томе да пробате и шампионске стазе. Постоји доста стаза које су толико дугачке да завршавају у сусједним селима.

ИПАК, У ГРАДУ ИМА много тога и поред скијања. Једна од највећих градских архитектонских атракција је "златни кров" старе резиденције у Инзбруку. Прича каже да је аустријски цар Максимилијан још у 15. вијеку, како би фасцинирао своју жену Бјанку Марију Сфорца, у њену част направио кров од 2.657 златних црепова.

Ноћни живот се одвија у Старом граду, са баровима и кафеима на тргу и у споредним улицама. Инзбрук има и ултрамодерни Казино који нуди прелијеп поглед са планине.

Адути града одавно су познати авантуристима и љубитељима природе који долазе из цијеле Европе, а у овом граду годишње се смијени више од два милиона туриста.

Међутим, у Инзбруку није само зими гужва, многи воле да проведу и љето у Тиролу јер су ту алпски парк Карвендел, брдски бициклизам, параглајдинг, планинарење...

Историја

Инзбрук постоји од 13. вијека, када га је војвода Ото фон Андрехс прогласио градом, али своје златно доба доживио је у 16. вијеку, када га је цар Максимилијан именовао главним градом Њемачког царства. Својевремено је и Ханибал са својим ратницима и крдима слонова прошао овим просторима. У Инзбруку је живјела и Марија Терезија, као и многи Хабзбурзи. И Моцарт је своје момачке дане проводио шетајући се његовим улицама, као и велики Гете.

Услуга                                                                  Цијена

Тродневни боравак (са авионским превозом)   од   750 КМ

Дневни ски-пас                                                     од     70 КМ

Бечка шницла                                                       од    20 КМ

Кафа                                                                       од      3 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана