И Европа има “градове духова”

Dnevnik.hr
И Европа има “градове духова”

Некада су ови градови били дом хиљадама људи, али су из разних разлога данас напуштени.

Представљамо вам градове Европе у којима више нико не живи.

Агдам, Азербејџан

Агдам је на свом врхунцу имао више од 40.000 људи, али 1993. године је у потпуности уништен у Нагорно-карабашком рату. Данас се тамо налази свега неколико зграда које су донекле стабилне.

Пирамиден, Русија

Доказ како се неке дестинације једноставно напусте само из разлога јер тамо нема шта да се ради је и Пирамиден у Русији. 1927. додине та је локација била под шведском управом која ју је затим продала Совјетском савезу. Цијело то подручје било је богато угљем, али након што се сав угаљ експлоатисао оно је напуштено и тако је настао „мртви град”.

Солана, Шпанија

Постоји више мртвих насеља у Солана долини у Шпанији. То су била села у којима су људи живјели одсечени од остатка свијета, а посљедње породице су их напустиле 60-тих година прошлог вијека. Разлог због ког су села напуштена је тај што су млади људи одлазили у веће градове, а како се нико од њих није враћао, данас су остале само успомене на оно што је некад било средиште живота.

Села, Фарска острва

Није проблем остати без становника ако их и онако има јако мало. Фарска острва никада нису имала много становника, али нека мјеста попут Мули или Слетанес на сјеверном дијелу посљедња су на свијету која су добила струју и која су саобраћајно повезана с остатком острва. Данас су више-мање сва села напуштена.

Сјудад Валделуз, Шпанија

Град Валделуз у Шпанији има мало другачију причу. Он никада није ни био насељен. Налази се у близини Мадрида, требало је да постане дом 30.000 људи за које је изграђено готово 9.500 станова и кућа. Тек су се 2012. године неки људи доселили у овај град који данас броји нешто више од 2.000 становника.

Припјат, Украјина

То је засигурно најпознатији град духова у Европи. Украјински Припјат био је напуштен након катастрофе у Чернобилу у априлу 1986. године, а судећи према посљедњим истраживања, данас је донекле сигурно запутити се у овај град из туристичких разлога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана