Хургада - бисер египатске обале

Јелена Бјелица
Хургада - бисер египатске обале

Хургада је бисер египатске обале, а налази се на Црвеном мору које туристи из много разлога зову "море са седам боја". Простире се на 50-ак километара обале.

Новосаграђени хотели, који својом љепотом одузимају дах, комбиновани су са локалним начином живота и дају праву слику Египта. Црвено море на коме се налази град је прави мамац за туристе који се професионално и аматерски баве роњењем.

ИДЕАЛНА ПОЗИЦИЈА ГРАДА вам нуди могућност разноврсних излета. Међу њима су и превози бродићем до неких од ненасељених острва у близини.

На западној обали Црвеног мора, Хургада је све популарнија на листи најпожељнијих љетњих одмаралишта.

Будући да је овај модерни град до прије само неколико година био рибарско сеоце, мањка му културне баштине и историјских споменика, али га спој забавних екскурзија и алл инцлусиве аранжмана чине мамцем за туристе.

Црвено море је једно од главних разлога толике посјећености Хургаде. Оно је као створено за роњење, које представља активност број један у овом граду. Међутим, због велике навале туриста у посљедњих неколико година влада је увела посебне таксе за рониоце, а те таксе се послије користе као новчана подршка разних пројеката заштите животне средине у овом мјесту.

У ВОДАМА ТЕ ОБЛАСТИ налазе се прелијепи гребени и живописан морски свијет видљив већ на десет метара од плаже.

Хургада је крцата плажама. Јавне плаже су мање уређене од луксузних приватних, али за улазак на приватне плаже мораћете платити много више него за јавне.

Тамо ћете моћи да доживите и "супер сафари" џипом или мотоциклом на четири точка. То је једна изузетно занимљива тура, у којој ћете имати могућност да џипом јуришате пустињом, обиђете аутентично бедуинско село и уживате у традиционалном оброку, а послије тога слиједи ноћ под звјезданим небом пустиње.

Упркос претежно муслиманском становништву и традицији покривања 98 одсто женског тијела, нико неће бити претјерано пренеражен или увријеђен ако одлучите да будете у топлесу на плажи. То, ипак, важи само за Хургаду и Шарм ел-Шеик, тако да се таква врста слободе не препоручује ван ових мјеста.

ХУРГАДА СЕ МОЖЕ похвалити изузетно живим ноћним животом. Ту су бројни кафићи и клубови, који раде до раних јутарњих часова.

Највећа атракција, смјештена у јужном дијелу града, јесте легендарни дворац "Хиљаду и једна ноћ". Сваке вечери овај дворац је, између осталог, мјесто позоришне представе са темом из живота Египта из времена фараона.

Историја

Хургада је основана почетком 20. вијека и улагањима египатских и страних инвеститора постала је водеће љетовалиште на Црвеном мору. На свјетској туристичкој мапи Хургада је присутна од 70-их година прошлог вијека када су њене прелијепе пјешчане плаже и божанствену флору и фауну мора с хиљаду и једним коралним спрудом свијету промовисали холандски и италијански сурфери, односно рониоци. Данас је Хургада модеран туристички центар са око 150 врхунских хотела. Туристичка зона распростире се практично на дужини од 70 километара и обухвата и туристичка насеља Ел Гуну и Макади Беј.

УСЛУГЕ                                                                                  ЦИЈЕНЕ

Десетодневни боравак са авиопревозом                 од  700 КМ

Сафари                                                                               од   40 КМ

Вожња подморницом                                                     од 100 КМ

Улазак на приватну плажу                                             од   10 КМ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана