Хрватска за туристе скупља од Шпаније, Грчке и Турске

mondo.rs
Хрватска за туристе скупља од Шпаније, Грчке и Турске

Истраживање је спроведено у 50 европских туристичких мјеста у 10 земаља - Бугарској, Турској, Грчкој, Шпанији, Хрватској, Њемачкој, Холандији, Француској, Италији и Данској

Хрватска је за туристе скупља од Шпаније, Грчке и Турске, показало је истраживање њемачког аутоклуба ADAC.

Истраживање је спроведено у 50 европских туристичких мјеста у 10 земаља - Бугарској, Турској, Грчкој, Шпанији, Хрватској, Њемачкој, Холандији, Француској, Италији и Данској.

Упоређивале су се цијене ванпансионских трошкова једне породице са двоје дјеце на годишњем одмору.

Цијене су подијељене у четири категорије - јело и пиће (тјестенина, кока-кола...), шопинг (сунчане наочале, јапанке...), информације и слободно вријеме (лежаљке на плажи, новине, батерије), те здравље и лична хигијена (млијеко за сунчање, паста за зубе...).

Потрошачка корпа се састојала се од 34 производа, а у просјеку је износила 174,74 евра.

Хрватска, у којој су ADAC-ови инспектори обишли Лопар, Омиш, Бол на Брачу, Башку и Умаг, успјела се ''угурати'' у пет земаља са трошковима испод те границе.

Наиме, потрошачка корпа у Хрватској износила је 164, у Шпанији 159, Грчкој 150, Турској 147, а у Бугарској само 122 евра.

Са друге стране, најскупљом туристичком земљом показала се Данска, са укупним трошком корпе од чак 223 евра, односно око 100 евра више него у најјефтинијој Бугарској и око 60 евра скупљом од Хрватске.

Слиједе Италија са 208 евра трошкова, па Француска (200 евра), Холандија (192 евра) и Њемачка (185 евра).

За Хрватску су навели да је повољна, као и Грчка и Шпанија, с тиме да су нагласили да се у Хрватској може јести и пити за врло мало новца.

Чак су и производи за здравље и личну хигијену били повољни. У Лопару, Омишу и Болу на Брачу испитивачи су наилазили на повољне цијене, док су у Башки на Крку, као и у Умагу биле просјечне.

Ипак, поредећи најјефтиније и најскупље дестинације по појединим производима, најјефтиније пиво Нијемци су нашли управо у Башки.

У овом туристичком мјесту на острву Крку, пиво су купили за 1,07 евра, за шта су на француској ривијери платили невјероватних 6,06 евра, или шест пута више.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана