Храна коју треба избегавати на путовању

Aгенције
Храна коју треба избегавати на путовању

За већину туриста најбољи дио путовања ван земље је испробавање локалних, егзотичних специјалитета. Међутим, савјет је бити опрезан поготово ако се посјећују земље које не одржавају завидан ниво хигијене.

Ево неколико савјета како да се одмор због заражене хране не претвори у потпуну катастрофу.

Вода из славине

Заражена вода једна је од најчешћих узрока болести широм свијета. Клице које изазивају дијареју и низ других болести долазе управо кроз храну и воду загађену људским или животињским изметом.

Савјет је да се унпред распитате о дестинацији на коју путујете и провјерите каква је вода из славине. Уколико је заражена, пијте флаширану, а воду из славине избјегавајте у потпуности чак и када перете зубе.

Лед

Неке бактерије могу преживбети и у леденом облику па у земљама са лошим квалитетом воде лед користите само ако је напраљвен од флаширане или прокуване воде.

Савбет је да уколико нисте сигурну од чега је направљен лед, изббегавајте га. Уколико вам се пије хладан напитак, узмите га из фрижидера.

Храна за коју постоји могућност да је пала на под

Љубитељи брзе хране треба да поведу рачуна прилком одабира локала у коме ће јести. На таквим мбестима највећи је ризик да се послужи храна која је пала на под. Уколико вам продавница брзе хране изгледа сумљиво по питању хигијене, најбоље је да је заобиђете.

Хигијена и прање руку

У многим земљама свбест о прању руку прије додиривања хране још увијек није пракса. У ресторану обратите пажњу на послугу, јер тако на први поглед можете процјенити да ли особље води рачуна о хигијени. Провјерите и остале знакове који иду томе у прилог, сапун у WC-у, чиста одjећа и њихово понашање. У сваком случају не заборавите да и ви оперете руке.

Тражите свjеж и топао оброк

Свjеж припремљен оброк није "пријатељ" бактерија и то оно што је најбоље тражити у ресторану. Потребно је да се поведе рачуна да је јело свjеже, а не само подгријано.

Храна која стоји на сунцу

Кувана храна на сунцу може да стоји највише два сата. Њена вредност пада брже уколко је температура доста висока. Ово нарочито важи за храну која је на разним штандовима и изложена је сунцу. Препорука је да се оваква храна избјегава.

Сирова храна

Воће и поврће је здраво, али не и у земљама гдје је вода из славине лошија. У тим случајевима најбоље је избјегавити их. На мјестима гдје вода није сигурна држите се правила - огулити и кувати. Избјегавајте салате и сирово воће и поврће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана