Хотел са 10.000 соба у који никада није крочио гост

Klix.ba
Хотел са 10.000 соба у који никада није крочио гост

На пешчаној плажи острва Рига на Балтичком мору на дужини од пет километара простире се нејероватан хотелски комплекс у који никад није завирио ниједан гост.

Овај, највећи хотел на свијету, има чак 10.000 соба, али никад није коришћен.

Изградили су га нацисти у периоду од 1936. до 1939. године и имао је циљ да буде најмоћније хотелско здање икад саграђено. На 150 метара од мора хотел Прора имао је велики потенцијал, али никад није постао популарна дестинација.

У вријеме његове изградње Адолф Хитлер, вођа нацистичке Њемачке, спремао се за крвави рат у покушају да освоји свијет, па хотел никад није завршен.

Овај комплекс је био замишљен као мјесто које ће осигурати најбоље рекреативне садржаје за своје госте, а у њему је требало да се шири нацистичка пропаганда.

На изградњи Проре радило је око 9.000 радника. Они су почетком Другог свјетског рата пребачени у фабрике оружја, па је изградња хотела стала.

Након рата Западна Њемачка је хотел користила као сједиште стране војске, а ово здање са 20.000 кревета од 1990. зјапи сасвим празно. Његове собе је нагризао зуб времена, али и уништили вандали.

Годинама се расправљало за шта би овај комплекс могао да буде искоришћен, а 2001. је један дио хотела претворен у омладински хостел са 400 кревета. Дио служи и као музеј.

Накнадно је одлучено да комплекс буде претворен у модерно одмаралиште са 300 кревета, тениским теренима, базеном и малим трговинским центром.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана