Хелсинки - град дизајна

Сања Амиџић
Хелсинки - град дизајна

Хелсинки је културни, медијски и финансијски центар Финске. Налази се у близини мора и окружен је бујном природом. Једну трећину града чине паркови и друге зелене површине, гдје се може уживати у различитим историјским стиловима и вриједностима.

У Хелсинкију никада нисте далеко од парка. Препоручујемо да прошетате кроз "Flower Of Life artpark", парк са скулптурама за све узрасте, а посебно за дјецу млађу од три године, или "Helsinki City Winter Garden", егзотичну башту, која садржи више од 200 различитих врста биљака.

Историја Хелсинкија дуга је више од 450 година. Неколико архитектонских слојева и утицај различитих периода могу се јасно препознати у том граду. Фински дизајн је такође направио главни град земље познатим широм свијета. Љепота природе која окружује град се беспријекорно стапа са технолошким достигнућима, док се сачувана традиција мијеша са модерним трендовима.

Уколико желите да се возите таксијем у овом граду километар вожње кошта око три марке, али с краја на крај града можете стићи брже и јефтиније возом који иде и преко 160 километара на час. Комплетан ручак може се наћи за 20 марака, било да једете у финском, мајанском, непалском, руском или неком другом ресторану.

Смјештај у Хелсинкију може се наћи у великом броју хотела који се налазе скоро на сваком ћошку. Један од јефтинијих хотела у овом граду је хотел "Артур" гдје се ноћење може наћи за 130 марака. Уколико желите да се смјестите у нешто луксузније хотеле, ту су хотели "Хавен" и "Камп" гдје ноћење кошта око 300 марака.

Нешто по чему ћете препознати центар града и "Наринка" трг је "Капела тишине". Она је заиста диван примјер иновативне архитектуре чији је дизајн већ препознат и награђен са "Chicago Athenaeum " Међународном наградом архитектуре 2010. године. Хелсинки има много тога да понуди и сигурно да ћете након посјете овом граду бити богатији за једно ново, занимљиво туристичко искуство.

Музеј

"Ateneum Art Museum" посједује највећу збирку умјетнина у Финској, са више од 20.000 умјетничких радова из периода од 1750. до 1950. године. Поставке су у приземљу музеја и у изложбеним халама на другом спрату. Организују и разне радионице, обиласке и друге занимљиве туристичке програме. Зграду музеја је пројектовао архитекта Теодор Хоијер и завршена је 1887. године. "Ateneum Art Museum " је дио финске националне галерије.

 

 

Услуге Цијена у КМ

Смјештај 160 до 300

Ручак 20 до 100

Кафа 10 до 20

Такси 3 до 5

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана