Хавана - град музике и игре

Јелена Бјелица
Хавана - град музике и игре

Хавана, у којој живи више од два милиона становника, највећи је град на Карипском острву и политички, културни и привредни центар Кубе.

Хавана је богата историјским знаменитостима које говоре о мјешавинама разних култура и утицаја. Осим тога, град привлачи туристе својом тропском егзотиком, богатом културом, посебним колоритом и срдачношћу својих становника, а забави, музици и игри нема краја.

НОВИ ДИО ГРАДА представља модерну метрополу с трговима, савременом архитектуром, бројним ексклузивним хотелима, егзотичним клубовима и баровима, а из године у годину привлачи све већи број туриста.

Ипак, разгледање старе Хаване, која је проглашена свјетском баштином под заштитом UNESCO-а, јединствен је доживљај. Стари дио града углавном је пјешачка зона, а многе старе зграде претворене су у музеје. Недалеко, уз саму морску обалу, протеже се дугачко шеталиште које је и ноћу и дању главно окупљалиште младих. Стари дио града, Ла Хабана Виеја, најбоље је очуван шпански колонијални комплекс.

ВОЖЊА БРОДИЋЕМ ДО тврђаве и церемонија пуцања из топова, обиласци резиденција и колонијалних кућа, могу бити забаван и незабораван излет. С једне стране залива је Ел Моро, тврђава која је штитила град од напада пирата. На другој страни доминира грандиозна тврђава Ел Кабана, коју су Шпанци градили 11 година. Одмах поред налази се статуа Исуса Христа која "удјељује благослов граду".

Нажалост, љепоту панорамског погледа, као авети прошлости, нападају старе грађевине порушене у вријеме револуције.

СТРОГИ ЦЕНТАР ПРЕДСТАВЉАЈУ огромни трг Плаза де ла Револуцион с исто тако огромном статуом Монументо. Око трга се налазе сједиште садашње кубанске владе, министарства, Национална библиотека, пословни и стамбени небодери на чијим фасадама доминирају портрети Фидела Кастра и Че Геваре.

Никако не пропустите да обиђете Castillo de la Real Furza, најстарију колонијалну зграду Америке, катедрале Свети Кристобал и Свети Фрањо Асишки, тргове Виеја и Сан Франциско, Музеј револуције и Велико позориште.

НОЋНИ ЖИВОТ ХАВАНЕ је више него добар, а избор мјеста за излазак бесконачан. Кубанци се знају забављати и свака се улица може претворити у концерт уживо, а у провод се креће послије 22 часа. У правилу се очекује прикладно облачење за излазак и већина клубова има забрану кратких панталона, мајица или фармерки.

Хавана има све, од малих од свијета сакривених интимних барова и кафића до великих клубова и кабареа попут "Casa de ka Musica" и "Tropikane" гдје уз џез и салсу можете плесати дуго у ноћ. Свакако посјетите популарни локал и ресторан "Ел Флоридита".

ЗАНИМЉИВО ЈЕ ДА у Хавани ниједна цијена није фиксна. Ако сте добри у преговарању можете да шопингујете по веома повољним условима. Обавезно треба купити цигарете, Хавана клуб рум, рукотворине, CD са кубанском музиком, сувенире, прекрасне кубанске слике, кафу "Кубита" и мајицу или капу са ликом Че Геваре. Јавни превоз је добар и јефтин.

Историја

Град су основали Шпанци у 16. вијеку. Пуно име града је Сан Цристобал де Хабана. Дуги низ година град је био главно упориште за шпанске освајаче континента. Шпански краљ Филип Други додијелио је Хавани статус града 1592. Хавана је традиционално била позната као туристички центар свјетског гласа, мјесто богатог културно-историјско-архитектонског насљеђа и традиционалне производње дуванских производа и алкохолних пића.

УСЛУГЕ                                   ЦИЈЕНЕ

Авионска карта                           од 1.500 КМ

Преноћиште                               од 30 КМ

Брза храна                                 од 3 КМ

Кафа                                                 од 2 КМ

Сок                                           од 2 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана