Хамбург - врата у свијет

Јелена Бјелица
Хамбург - врата у свијет

Хамбург је са својих 1,7 милиона становника други највећи град Њемачке, који има огроман културни, историјски и економски значај. Хамбург зову и "врата у свијет".

Приликом посјете Хамбургу, на први поглед примјећује се његова карактеристична архитектура. Овај град има чак 2.500 мостова, који пресијецају многобројне канале, потоке и ријеке Елбу. Зато више подсјећа на неки холандски или скандинавски град.

ЦЕНТРОМ ГРАДА ДОМИНИРА зграда Градске куће, изграђена у периоду између 1886. и 1897, висока 112 метара. У њеној импозантној унутрашњости налази се 647 соба, од којих већину користе административне и партијске службе. На њој се налази и грб града, на којем се истиче дворац затворених капија.

У близини је мостић, са којег се виде језеро Алстер, канали и централно градско језгро. Језеро Алстер настало је грађењем брана на истоименој ријеци и то је омиљено излетиште становника Хамбурга.

Међу важнијим знаменитостима су и цркве, међу којима се истиче црква Светог Николе, која је у 19. вијеку била највећа грађевина на свијету.

У ХАМБУРГУ ЈЕ И HAFENCITY највећи европски "град у граду", у којем је 10.000 становника и 15.000 радника.

Елб-филхармонија је зграда филхармоније, са таквом акустиком да можете да сједите у било којем дијелу сале и да чујете музику исто као да сједите тачно испред оркестра.

Град је богат многим парковима, а један од највећих је Стадтпарк - велики парк са каналима, малим језерцима и великим базеном на отвореном. У Стадтпарку се налази највећи планетаријум у Европи.

Хамбург дугује просперитет, садашњи и прошли, својим доковима у луци, па је разгледавање луке уз пловидбу поред великих бродова заиста несвакидашњи доживљај.

ХАМБУРГ ЈЕ ПОЗНАТ по неколико фестивала. Хамбург ДОМ фестивал је најпознатији забавни фестивал који се одржава три пута годишње - свака три мјесеца по један мјесец. Рођендан луке се слави сваке године на Хамбуршкој луци на Елби, а том приликом организује се парада бродова. Дане бајкера сваке године посјети више од 5.000 бајкера из цијелога свијета.

Хамбург слови као њемачки град мјузикла, јер је у њему смјештено више од 20 позоришта, међу којима је најпознатије Охнсорг. Умјетничка сцена Хамбурга живи и у бројним музејима и галеријама.

У граду се налази више од 90 иностраних конзуларних мисија, а он је и медијска метропола Њемачке.

За младе који желе забаву у дискотекама, ноћним клубовима и ресторанима идеалан је дио града Сент Паули.

Историја

Прва насеобина на овом подручју настала је у 18. вијеку, да би средином десетог била позната под називом Хамабург. Име града потиче од старосаксонске речи "хам", која означава ријечну обалу. Император Фридрих Барбароса је 1189. Хамбург прогласио слободним царским градом. Своју независност, у већој или мањој мјери, Хамбург је одржао све до данас. Велики пожар 1842. уништио је цјелокупно урбано језгро, послије чега је изграђено потпуно ново. Хамбург је 1943. године бомбардован и уништен готово до темеља.

УСЛУГЕ                                                                          ЦИЈЕНЕ

Ноћење са доручком  (хотел са три звјездице)    од 96 КМ

Авионска карта                                                          око 360 КМ

Кафа                                                                                   од 5 КМ

Ручак                                                                                 од 40 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана